Business Internaţional

Se reaprinde scânteia crizei. Investitorii stau cu ochii pe Irlanda şi Portugalia

Autor: Catalina Apostoiu

28.09.2010, 23:51 23

Temerile privitoare la stabilitatea financiară a ţărilor de laperiferia zonei euro s-au intensificat la începutul săptămânii înurma reducerii ratingului de credit al uneia din cele mai maribănci ale Irlandei şi a tensiunilor de ordin politic dinPortugalia, care au sporit semnele de întrebare privitoare laplanurile guvernului de a reduce deficitul, scrie The Wall StreetJournal.

Cotaţiile CDS-urilor, instrumente de evaluare a riscului deneplată a datoriilor, au urcat în cazul Irlandei cu 0,30%, până la5,19%, iar în cazul Portugaliei cu 0,21%, până la 4,55%. Şi monedaeuropeană a avut de suferit din cauza agitaţiei de pe pieţelefinanciare, euro scăzând până la 1,3381 dolari, faţă de 1,3471dolari luni seara la New York.

Moody's Investors Service a redus ratingul de credit al AngloIrish Bank cu trei trepte, până la Baa3, iar în Portugaliaministrul de finanţe a insistat ca guvernul ţării să meargă maideparte cu planurile de reducere a deficitului bugetar, în pofidaameninţărilor opoziţiei de a bloca noi majorări de taxe.

Nesiguranţa legată de capacitatea Portugaliei de a lua măsurifiscale suplimentare a împins în sus randamentele obligaţiunilorţării, semn de creştere a temerilor investitorilor. Obligaţiunilepe zece ani ale Portugaliei se situau ieri la 6,63%.

Ecouri ale crizei din mai

Evoluţiile recente din Irlanda şi Portugalia au reaprinstemerile privitoare la problemele financiare ale ţărilor aflate laperiferia zonei euro, probleme ce ar putea apăsa asupra sectoruluibancar european şi chiar afecta redresarea economiei mondiale.

Următoarele zile sunt cruciale în ceea ce priveşte capacitateaguvernelor europene de a preîntâmpina o nouă criză de încredere.Irlanda este aşteptată să precizeze în această săptămână cât acostat-o salvarea Anglo Irish, în timp ce preşedintele Portugalieişi reprezentanţii partidelor sunt aşteptaţi să poarte discuţiipentru rezolvarea situaţiei bugetului.

Pieţele financiare sunt extrem de agitate, în condiţiile în careţările zonei euro încearcă să facă faţă unei provocări extreme:să-şi protejeze băncile în paralel cu reducerea deficitelorbugetare în contextul unei stagnări economice şi creşteri aşomajului.

Unii economişti spun că probabilitatea ca una sau mai multe dinaceste ţări să apeleze la fondul de salvare creat de UE şi FMI esteîn creştere, sporind nesiguranţa referitoare la blocul monetar.

Redresarea merge înainte

Date recente sugerează însă că redresarea regiunii ca întreg nua avut de suferit. Totuşi, procesul este inegal în cadrulregiunii.

PIB-ul Irlandei a scăzut cu o rată anualizată de aproape 5% întrimestrul doi, ridicând semne de întrebare legate de capacitateaautorităţilor de la Dublin de a genera suficiente venituri fiscalepentru reducerea deficitului bugetar. Irlanda trebuie să plăteascăcu peste 4,5% mai mult decât Germania pentru a se împrumuta de pepieţe la scadenţe de zece ani.

Irlanda, Portugalia şi Grecia reprezintă împreună numaiaproximativ 6% din PIB-ul zonei euro, însă criza din Grecia dinprimăvară a evidenţiat potenţialul pe care chiar şi cele mai micieconomii îl au de a stârni panică la nivel general.

Din cele trei, numai economia Portugaliei a avansat trimestrultrecut, deşi cu o rată anualizată de numai 1%. Restul blocului paresă aibă în mare parte o poziţie solidă.

Regiunea a avut o creştere de aproape 4% trimestrul trecut, deşimajoritatea economiştilor se aşteaptă la o slăbire semnificativă aritmului de creştere în acest trimestru şi trimestrul viitor.

Ce îi sperie pe investitori

  • Reducerea agresivă de rating în Irlanda. Moody's InvestorsService a redus ratingul de credit al Anglo Irish Bank cu treitrepte până la Baa3.
  • Incertitudinea politică în Portugalia. Ministrul de finanţe ainsistat ca guvernul ţării să meargă mai departe cu planurile dereducere a deficitului bugetar, în pofida ameninţărilor opoziţieide a bloca noi majorări de taxe.
  • Posibilitatea de a apela la fondul de urgenţă. Unii economiştispun că probabilitatea ca una sau mai multe din aceste ţări săapeleze la fondul de salvare creat de UE şi FMI este încreştere.
  • Economii şubrede. Din cele trei economii cu probleme, numaiPortugalia a fost pe creştere trimestrul trecut, deşi cu o ratăanualizată de numai 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO