Business Internaţional

Se repetă revoltele de la Londra la câţiva zeci de kilometri de Bucureşti? În Bulgaria o treime dintre cei arestaţi în urma protestelor sunt adolescenţi - VIDEO

Autor: Alexandru Matei

27.09.2011, 18:27 465

Poliţia bulgară a arestat 105 de persoane după ce sute de protestatari au luat cu asalt luni noapte străzile din opt oraşe importante, printre care Sofia, Plovdiv şi Varna în cele mai mari proteste sociale care au lovit ţara în ultimul deceniu, scrie Bloomberg. În Sofia au protestat circa 2.000 de persoane, conform Sofia Echo.

Violenţele au izbucnit după ce o rudă a lui Kiril Rashkov, liderului unui clan mafiot de origine romă, a fost acuzat de sătenii din Katunitsa că este vinovat pentru moartea tânărului de 19 ani Angel Petrov în week-end. Sătenii au incendiat câteva case şi maşini ale lui Rashkov drept răzbunare.

Exprimându-şi îngrijorarea că o treime dintre cei arestaţi au vârste mai mici de 18 ani, iar câţiva chiar 12-14 ani, ministrul adjunct al internelor Vesselin Vuchkov le-a cerut părinţilor să îşi convingă copiii să nu ia parte la astfel de evenimente.

Protestatarii, mare parte dintre ei suporteri ai unor echipe de fotbal, şi adolescenţi, s-au organizat prin intermediul reţelelor sociale şi au încercat să mărşăluiască prin cartierele de romi din câteva oraşe bulgare aruncând cu pietre şi sticle. "Situaţia este sub control", a spus Vesselin Vuchkov, ministrul adjunct al internelor. "Nu au fost victime sau pagube materiale importante. Unii oameni au fost răniţi, inclusiv doi poliţişti în Sofia şi Varna. Prezenţa poliţiei pe străzi a crescut în toată ţara pentru a preveni posibilele violenţe.

Rashkov, 69 de ani, a fost investigat timp de câţiva ani de autorităţi pentru evaziune fiscală şi pentru producerea ilegală de alcool, a spus Krassimir Stefanov, şeful Fiscului bulgar.

Cu o zi înainte, poliţia a arestat un grup de 40 de tineri în oraşul Burgas, inclusiv patru persoane cu vârsta sub 18 ani.

Sursa video: www.youtube.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO