Business Internaţional

Se va inversa exodul companiilor occidentale din Rusia? Giganţii din trading, Renault printre companiile dispuse să se întoarcă pe piaţa rusească

Se va inversa exodul companiilor occidentale din Rusia?...

Autor: Catalina Apostoiu

26.03.2025, 23:11 23814

Şefii unora dintre cei mai mari traderi de energie s-au declarat dis­puşi să revină în Rusia pentru busi­ness în cazul în care sancţiunile împo­triva ţării vor fi ridicate complet, deşi unii s-au declarat prudenţi cu privire la materializarea unor astfel de planuri în viitorul apropiat, scrie Bloomberg.

„Dacă sancţiunile vor fi slăbite într-un fel care să ne permită să reve­nim, de ce nu am face-o? E jobul nostru“, a declarat CEO-ul grupului Gunvor Torbjorn Tornqvist.

Marii traderi occidentali de ma­te­rii prime au deţinut operaţiuni sem­ni­ficative în Rusia înaintea inva­dării Ucrainei prin intermediul unor acorduri pe termen lung cu producă­tori locali şi investiţii în proiecte cheie. În ultimii trei ani, aceştia s-au retras din multe dintre contractele şi parteneriatele respective şi au ocolit în mare măsură tranzacţiile cu petrol şi metale ruseşti.

„Cred că dacă sancţiunile vor fi ridicate ne-am întoarce în Rusia să vedem dacă putem juca un rol în sectorul materiilor prime“, a declarat la rândul său CEO-ul Mercuria Marco Dunand.

Totuşi, executivii marilor case de trading au avertizat că atât procesul încheierii unui acord de pace, cât şi revenirea materiilor prime ruseşti de după ar putea dura mai mult decât anticipează pieţele.

Anterior, nici şeful Renault nu a exclus o revenire a companiei în Rusia, potrivit Financial Times.

Renault a fost unul dintre con­structorii auto internaţionali cu cea mai mare expunere la Rusia înaintea invadării Ucrainei, datorită partici­paţiei majoritare deţinute în cadrul Avtovaz.

„Prefer să mă concentrez pe con­struirea unui viitor, dar suntem oa­meni de business. Când vedem o oportunitate de business, încercăm să profităm“, a răspuns CEO-ul Renault Luca de Meo la întrebarea dacă s-ar întoarce în Rusia.

Un raport publicat de Şcoala de Economie din Kiev (KSE) la finalul anului trecut arată că doar 11% dintre companiile străine au părăsit Rusia.

Datele KSE citate de Financial Times arată că 475 de companii străine au părăsit piaţa rusească de la invadarea Ucrainei, în timp ce alte 1.360 şi-au restrâns operaţiunile lo­cale. Potrivit estimărilor KSE, com­pa­niile străine au suferit pierderi di­recte de cel puţin 167 miliarde de do­lari în decursul a trei ani de război.

Orice companie care s-ar întoarce s-ar lovi de obstacole formidabile printre care competiţia locală mai puternică şi un mediu juridic nesigur.

Şi totuşi, puţine multinaţionale exclud clar o revenire în Rusia, multe doring să ţină de opţiunile de buyback pentru operaţiunile lor ruseşti.

Executivii occidentali şi consilierii lor pe Rusia spun că este prematur să se anticipeze un val de branduri străine majore care se întorc. Multe au îndurat un proces dureros, costisitor de retragere. În acelaşi timp, piaţa rusească s-a schimbat de la începutul războiului.

În Moscova, Putin a cerut cabinetului său să se pregătească pentru revenirea companiilor occidentale, dar cu condiţii care să favorizeze jucătorii locali. Ministerul rus de finanţe a sugerat că firmele din aşa-numitele ţări neprietenoase care vor să se întoarcă vor avea nevoie de aprobarea comisiei guvernamentale pentru investiţii străine.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels