Business Internaţional

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, demisionează ca urmare a unor acuzaţii de corupţie. Ministerul de finanţe şi-ar fi folosit fondurile pentru a manipula sondajele de opinie

Sebastian Kurz ocupă funcţia de cancelar din ianuarie 2020 şi, din 2017, este preşedintele Partidului Popular Austriac  (Sursa foto: Profimedia)

Sebastian Kurz ocupă funcţia de cancelar din ianuarie 2020 şi, din 2017, este preşedintele Partidului Popular Austriac (Sursa foto: Profimedia)

Autor: Eduard Ivanovici

09.10.2021, 23:49 241

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat sâmbătă că plănuieşte să renunţe la funcţie, într-o decizie prin intermediul căreia intenţionează să dezamorseze o criză guvernamentală, declanşată de un anunţ conform căruia şeful guvernului reprezintă subiectul unei investigaţii de corupţie, scrie The Guardian.

Kurz, 35 de ani, l-a propus pe ministrul de externe, Alexander Schallenberg, pentru poziţia de cancelar. Totodată, Kurz plănuieşte să devină liderul grupului parlamentar al Partidului Popular Austriac.

Cancelarul este anchetat sub suspiciunea de dare de mită şi abuz de încredere, în contextul în care au fost efectuate mai multe percheziţii la sediile partidului conservator şi colaboratorilor săi.

Investigaţia ia în vizor fondurilor ministerului de finanţe, care ar fi fost utilizate în perioada 2016-2018 pentru a manipula sondajele de opinie în favoarea partidului lui Kurz. De asemenea, ministerul finanţelor ar fi cumpărat reclamă într-un grup media, Österreich, în schimbul publicării unor materiale şi sondaje care l-ar fi pus pe Kurz într-o lumină favorabilă.

Actualul guvern de coaliţie a luat naştere în ianuarie 2020.  Deşi nu ocupa funcţia de cancelar în perioada 2016-2018, Kurz făcea parte din guvern.

Cancelarul a declarat că „acuzaţiile sunt false şi voi putea rezolva situaţia”.

„Momentan avem nevoie de stabilitate. Şi, pentru a soluţiona problema, vreau să previn haosul şi să ofer stabilitate”, a adăugat Kurz.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO