Business Internaţional

SEC analizează calculele S&P care au dus la scăderea ratingului SUA

SEC analizează calculele S&P care au dus la scăderea ratingului SUA

Autor: Adrian Voicu

13.08.2011, 10:45 446

Comisia de supraveghere a pieţei de capital din SUA (SEC) analizează metoda folosită de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's prin care a redus ratingul acordat SUA, dar şi dacă firma şi-a protejat corect concluziile până la momentul anunţului, informează Bloomberg.

Inspectorii SEC examinează politica de desfăşurare a unor astfel de analize şi dacă procedurile au fost urmate atunci când firma a redus ratingul SUA la 5 august, de la AAA, la AA+.

Reducerea ratingului SUA de către S&P a dus la ştergerea valorii acţiunilor mondiale cu 6.800 de miliarde de dolari de la 26 iulie până la 11 august.

Oficialii americani au declarat că reducerea ratingului s-a bazat pe o analiză care a estimat că datoria SUA ar fi cu 2.000 de miliarde mai mare, chiar dacă agenţia a anunţat că discrepanţa nu schimbă cu nimic proiecţiile, datoria din PIB continuând să crească şi în următorii 10 ani.

Agenţia de rating a redus ratingul SUA la AA+ după ce la 14 iulie a atenţionat că va face acest lucru în absenţa unui plan credibil de reducere a deficitelor, chiar dacă limita de îndatorare a SUA a fost ridicată.

Oficialii SEC analizează de asemenea dacă anumiţi participanţi ai pieţei au aflat despre reducerea ratingului SUA chiar înainte de anunţul oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO