Business Internaţional

Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua o vizită în Israel, în contextul unor disensiuni cu Guvernul Netanyahu şi cu ministrul de Externe

Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua o...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

09.01.2023, 17:07 51

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, va efectua o vizită în Israel, unde se va întâlni cu noul premier Benjamin Netanyahu şi cu ministrul de Externe, Eli Cohen, afirmă oficiali guvernamentali israelieni citaţi de site-ul Ynetnews.com.

Vizita lui Antony Blinken este programată la sfârşitul lunii ianuarie şi intervine pe fondul preocupărilor Administraţiei de la Washington în legătură cu politicile noului Guvern israelian de coaliţie, mai ales privind acţiunile ministrului Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir.

Administraţia Joseph Biden a condamnat vizita efectuată săptămâna trecută de Itamar Ben-Gvir, un politician de extremă-dreapta, în zona Muntelui Templu din Ierusalim, denumită de musulmani Esplanada Moscheilor.
Duminică, Antony Blinken a declarat că a discutat cu regele Abdullah despre acţiunile lui Ben-Gvir. "Am exprimat susţinere pentru menţinerea statutului istoric al zonei Haram al-Sharif / Muntele Templului. Parteneriatul nostru strategic rămâne vital pentru o regiune mai integrată, mai stabilă şi mai prosperă", a subliniat Blinken.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reafirmat angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea Israelului, dar a avertizat noul Guvern israelian, condus de Benjamin Netanyahu, să evite politicile care ar afecta stabilitatea teritoriului palestinian Cisiordania.

Washingtonul este preocupat şi de planul Guvernului Netanyahu de a modifica sistemul judiciar prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme de Justiţie. Blinken urmează să insiste pentru respectarea valorilor democratice împărtăşite de Israel şi Statele Unite.

Una dintre temele de discuţie se va referi şi la acţiunile de oprire a programului nuclear iranian şi de contracarare a acţiunilor regimului islamist de la Teheran.

Vizita lui Antony Blinken la Ierusalim va avea loc după cea a consilierului prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, Jake Sullivan, care va avea consultări cu premierul Benjamin Netanyahu, cu ministrul israelian pentru Afaceri Strategice, Ron Dermer, şi cu preşedintele Consiliului Naţional israelian pentru Securitate, Tzachi Hanegbi, potrivit cotidianului The Jerusalem Post.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO