Business Internaţional

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns în Coreea de Sud pentru aprofundarea legăturilor în Asia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns în...

Autor: Cosmin Pirv

29.01.2023, 11:54 39

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns duminică în Coreea de Sud, prima oprire dintr-o călătorie care va include şi Japonia şi care are ca scop consolidarea legăturilor cu aliaţii SUA în faţa războiului din Ucraina şi a creşterii concurenţei cu China, scrie Reuters.

În capitala sud-coreeană, Seul, Stoltenberg s-a întâlnit cu ministrul de externe Park Jin şi urmează să se întâlnească cu preşedintele Yoon Suk-yeol şi cu ministrul apărării naţionale Lee Jong-Sup.
NATO este îngrijorată de testele de rachete şi de programul de arme nucleare al Coreei de Nord, în timp ce războiul din Ucraina are ramificaţii pentru Asia, i-a spus Stoltenberg lui Park la începutul întâlnirii lor.

„Acest lucru nu face decât să evidenţieze modul în care suntem interconectaţi”, a spus el.

Secretarul general va zbura luni spre Tokyo, unde are programate întâlniri cu premierul Fumio Kishida şi cu alţi oficiali japonezi.

Yoon şi Kishida au devenit primii lideri din ţările lor care au participat la un summit NATO, alăturându-se liderilor alianţei în calitate de observatori anul trecut.

În urma summitului, Coreea de Sud a deschis prima sa misiune diplomatică la NATO.

Presa de stat chineză a avertizat împotriva participării Coreei de Sud şi a Japoniei la summitul NATO şi a criticat extinderea parteneriatelor alianţei în Asia.

Coreea de Nord a declarat că implicarea NATO în regiunea Asia-Pacific ar importa conflictul care face ravagii în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO