Business Internaţional

Secretele din spatele Fondului Suveran de Investiţii al Arabiei Saudite. Cum vor arabii să strângă 2.000 de miliarde de dolari şi cine va fi omul care va avea pe mână fondurile masive

Secretele din spatele Fondului Suveran de Investiţii al...

Autor: Alex Ciutacu

23.10.2017, 11:15 23567

Arabia Saudită sporeşte eforturile de a-şi transforma fondul suveran de investiţii într-un gigant de nivel global, arată o analiză Bloomberg.

Saudiţii vor găzdui titanii investiţiilor şi ai finanţelor într-un summit care ţinteşte să ridice profilul Fondului Public de Investiţii, care ar putea controla la un moment dat mai mult de două trilioane de dolari, potrivit Prinţului Mohammed bin Salman.

Modelul de funcţionare al fondului de investiţii este acela de a investi repede pentru a-şi creşte proporţia de investiţii străine până la 50%, de la 5% nivelul actual. Fondul Public de Investiţii, de exemplu, lansează o companie de eficientizare a energiei în valoare de 500 de milioane de dolari, şi cumpără acţiuni, în valoare de 2,4 miliarde de dolari, într-o companie din Riyadh care se activează în industria lactatelor şi în ce a procesării alimentelor.

În luna mai, Fondul a investit 20 de miliarde de dolari într-un fond de investiţii în infrastructură, deţinut de Blackstone Group şi va investi 45 de miliarde de dolari într-un fond din sectorul hi-tech, deţinut de SoftBank.

Suma de 2 triliarde vehiculată de prinţul saudit este bazată pe valoarea companiei petroliere Aramco care ar urma să depăşească fondul suveran al Norvegiei, de 850 de miliarde de dolari, considerat cel mai mare în acest moment.

Aramco ar putea avea o valoarea de piaţă apropiată de 1,5 triliarde acum că guvernul a redus preţurile petrolului şi a tăiat taxele pentru producţia de petrol pentru a atrage investitori, spun analişti de la firmele Sanford C. Bernstein şi Rystad Energy AS.

Dar experţi din industrie spun că Aramco nu valorează mai mult de jumătate din cât estimează prinţul, în timp ce alţii spun că poate chiar o cincime. Aceste estimări sunt bazate pe rezerva de petrol şi proiecţiile cash-flow-ului, raportate la diferite scenarii ale evoluţiei sistemului de taxe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO