Business Internaţional

Sectorul public european este captiv în spirala datoriilor

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Luiza Chiroiu

19.05.2015, 00:02 361

Autorităţile locale, spitalele şi universităţile de stat, alături de alte insti­tuţii publice se împrumută din ce în ce mai mult de pe pieţele de capital pentru a-şi acoperi necesarul de fi­nanţare, după ce fondurile primite de la guverne s-au redus din cauza crizei financiare. Guvernele landurilor ger­mane vor fi „campionii“ împrumu­turilor din sectorul public european în 2015 şi 2016.

Datoria sectorului public a crescut cu 2,6% anul trecut faţă de nivelul din 2013, la 1.800 mld. euro. Suma repre­zintă 14% din datoria publică totală a UE, de 12.000 mld. euro, potrivit agen­ţiei de evaluare financiară Moody’s, care lansează în această săptămână un organism specializat pe sectorul public din Europa.

„Nevoile de finanţare ale actorilor din sistemul public european nu înce­tează să crească“, spune Olivier Beroud, director regional al Moody’s Europa, citat de Le Monde.

Analiştii de la Moody’s  anticipează că sectorul public va împrumuta anul acesta şi în 2016 câte 1.800 miliarde euro. Administraţiile locale ale lan­durilor germane vor împrumuta cele mai mari sume din sectorul public european în 2015 şi 2016, aproximativ 80 miliarde euro pe an. Aceste împrumuturi vor fi folosite însă doar pentru finanţarea creditelor  scadente, datoria totală a landurilor situându-se la finalul anului trecut la 552 de miliarde de euro.

În Marea Britanie, agenţiile pentru locuinţe sociale au fost instituţiile care au luat cele mai mari împrumuturi anul trecut, suma totală, de 57,7 miliarde de lire sterline, reprezentând 3,5% din PIB-ul ţării.

Instituţiile publice au fost nevoite să se îndatoreze în ultimii ani întrucât guvernele naţionale au redus sumele alocate de la bugetul de stat, încercând astfel să-şi menţină finanţele pe linia de plutire în timpul crizei economice.

De exemplu, în Franţa statul va reduce cu 25% alocările de la buget către instituţiile publice până în 2017, ceea ce va duce la creşterea nevoilor de finanţare, care vor fi acoperite prin credite luate de la instituţii locale precum Casa de Depozite şi Consig­naţiuni sau de la bănci de stat.

Tot pe împrumuturile luate de la instituţii financiare de stat se bazează şi sectorul public din Italia şi Spania, în timp ce instituţiile publice din Ger­mania au apelat la pieţele externe de obligaţiuni pentru a-şi acoperi nevoile de finanţare, profitând de doânzile scăzute impuse de Banca Centrală Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO