Business Internaţional

Şedinţa comună a parlamentelor României şi Rep. Moldova, deschisă de preşedintele Maia Sandu

Şedinţa comună a parlamentelor României şi Rep....

Autor: Laura Buciu

18.06.2022, 10:45 109

„De-a lungul existenţei noastre, istoria ne-a pus la multe încercări. Multe dintre ele au fost în calea dezvoltării şi atingerii aspiraţiilor noastre de pace şi prosperitate şi au îngreunat evoluţia Republicii Moldova. Cea mai recentă dinre ele este acest război crunt şi nedrept de la graniţa noastră răsăriteană, care a mplificat multe dintre problemele sistemice ale Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu, în deschiderea şedinţei celor două parlamente.

Preşedintele Republicii Moldova a deschis, sâmbătă, şedinţa comună a Parlamentului ţării sale şi a Parlamentului României, care are loc la Chişinău, la o zi după ce Moldovei i-a fost acceptat statutul de candidat la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a spus că în ciuda greutăţilor, moldovenii s-au strâns în jurul valorilor precum viaţa, libertatea, democraţia şi au respect pentru umanitate.

„În ultiii 30 de ani am încercat să ne găsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene şi a reuşit un parcurs de succes care constituie şi pentru noi un model”, a mai spus preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a spus că deşi relaţiile dintre Republica Moldova şi România au cunoscut urcuşuri şi coborâşuri, „România ne-a fost mereu aproape pe acest drum şi mulţumim cetăţenilor români pentru tot spriinul şi ajutorul oferit în aceste 3 decenii. (...) România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova: fie că ne-au oferit motorină pentru agricultorii afectaţi de secetă sau a trimis echipe de medici care să îşi susţină colegii din Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID, fie că a reparat şcoli, grădiniţe şi pentru copiii noştri sau a sprijinit proiecte culturale”.

Maia Sandu a amintit că Republica Moldova şi România au sărbătorit 100 de ani ai Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, iar de Ziua Europei, Maia Sandu a acordat, împreună cu Klaus Iohannis, înaltul patronaj pentru alte două proiecte culturale care se vor desfăşura la Chişinău.

Preşedintele Republicii Moldova a vorbit şi despre primirea statutului de ţară candidat la Uniunea Europeană: „Contăm pe sprijinul României. România a fost tot timpul alături de noi. Relaţiile dintre noi sunt astăzi la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani”, a spus Maia Sandu.

Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României s-au reunit în şedinţă comună, sâmbătă, iar la finalul şedinţei va fi adoptată o Declaraţie comună a celor două Legislative.

Din partea Parlamentului României sunt prezenţi preşedinţii celor două camere - Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, precum şi liderii de grup, şefii de comisii şi parlamentari de la toate partidele politice parlamentare de la Senat şi Camera Deputaţilor. A avut loc şi un incident, după ce preşedintele AUR, George Simion, a fost pus să se întoarcă cu primul avion spre Bucureşti, el având interdicţie de intrare în republica Moldova până în 2023.

La finalul şedinţei, va fi adoptată o Declaraţie comună a celor două Parlamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO