Business Internaţional

Sediul Guvernului din Kosovo, incediat de protestatari. Cel puţin 14 persoane au fost rănite în timpul violenţelor

Sediul Guvernului din Kosovo, incediat de protestatari....

Autor: Ioana Bojan

09.01.2016, 22:34 66

Sediul Guvernului din Priştina a fost cuprins de flăcări pentru scurt timp, după ce a fost vizat de sticle incendiare. Pompierii au stins rapid flăcările, iar poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa cele câteva mii de manifestanţi.

Aceştia protestau faţă de un acord mediat de Uniunea Europeană care oferă minorităţii sârbe din Kosovo mai multe prerogative la nivel local şi posibilitatea de a primi finanţare de la Belgrad. Liderii opoziţiei afirmă că Guvernul ar trebui să demisioneze din cauza acordului şi să convoace alegeri anticipate.

Poliţia a precizat că 14 persoane au fost rănite în timpul violenţelor de sâmbătă, inclusiv zece poliţişti şi doi jurnalişti. Peste 20 de protestatari au fost arestaţi, iar alţii s-au adunat în cursul serii, aruncând cu artificii spre forţele de ordine.

Anterior, în cursul zilei, manifestanţii au aruncat cocteiluri Molotov, pietre şi sticle şi au incendiat mai multe maşini blindate ale poliţiei.

Preşedintele Kosovo, Atifete Jahjaga, a condamnat violenţele, care au fost cele mai grave de la semnarea acordului bilateral în august.

"Incendierea instituţiilor statului este total inacceptabilă", a precizat ea într-un comunicat. "Condamn vandalismul împotriva proprietăţii publice şi folosirea instrumentelor care pun în pericol viaţa cetăţenilor şi a forţelor de securitate", a adăugat preşedintele.

Kosovo, care are majoritate albaneză, şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008, cu sprijinul Occidentului.

Serbia nu recunoaşte nici acum independenţa Kosovo, dar Belgradul şi Priştina sunt supuse presiunilor din partea UE să-şi normalizeze relaţiile dacă vor să progreseze pe calea aderării la blocul comunitar.

Mulţi albanezi din Kosovo consideră că acordul cu Serbia este un pericol pentru independenţa lor, recunoscută acum de peste 100 de ţări, inclusiv de marile puteri occidentale.

Protestele faţă de acest acord au devenit adesea violente, iar parlamentarii din opoziţie au perturbat de mai multe ori activitatea Legislativului, folosind gaze lacrimogene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO