Business Internaţional

Un fost şef al Oxy Reckitt Benckiser din Coreea de Sud a primit 7 ani de închisoare în urma celui mai mare scandal din sănătate sud-coreean, asemănător Hexi Pharma, care a dus la moartea a 92 de persoane

Un fost şef al Oxy Reckitt Benckiser din Coreea de Sud a...

Autor: Bianca Dorobanţu

06.01.2017, 14:07 407

Fostul şef al filialei coreene Oxy, parte a Reckitt Benckiser, a fost condamnat la 7 ani de închisoare de tribunalul sud-coreean în urma celui mai mare scandal din sănătate din Coreea de Sud, după ce au fost vânduţi dezinfectanţi care au provocat moartea a 92 de persoane, majoritatea femei şi copii, scrie Financial Times. Dezinfectanţii produşi în afara standardelor sunt utilizaţi pentru a steriliza apa folosită în curăţarea umidificatoarelor de aer. 

Tribunalul din Seoul, capitala Coreei de Sud l-au găsit vinovat pe Shin Hyun-woo, care a fost şeful Oxy între anii 1991-2005 de neglijenţă pentru că a permis comercializarea dezinfectanţilor fără a face verificări. De asemenea, Shin a fost găsit vinovat pentru că a promovat produsele ca fiind sigure chiar şi pentru copii.

Verdictul a fost dat la şase ani după ce riscurile folosirii dezinfectanţilor au ieşit la lumină, odată cu moartea a 4 femei însărcinate din cauza unor probleme pulmonare din motive aparent necunoscute. Autorităţile sud-coreene au susţinut faptul că în dezinfectanţi au fost folosite substanţe chimice toxice. Produsele au fost folosite doar în Coreea de Sud.

Conform unui judecător sud-coreean, tragedia ar fi putut evitată dacă Shin Hyun-woo şi alţi directori de companii ar fi luat măsuri pentru a se asigura că produsul se poate folosi în siguranţă.

Alţi trei foşti şi actuali directori din echipa de cercetare şi dezvoltare ai Oxy au fost de asemenea condamnaţi la închisoare, primind pedepese de la cinci până la şapte ani fiecare. Cu toate acestea, şeful Oxy între anii 2005-2010, care acum este şeful Google din Coreea de Sud a fost achitat din cauza lipsei de dovezi care să demonstreze că ştia despre riscurile produselor. Alţi şase executivi ai unor retaileri sud coreeni au primit pedepse de trei până la cinci ani de închisoare pentrucă au vândut produsului care a cauzat moartea, fără să efectueze teste. Dezinfectanţii şi umidificatoarele sunt folosite în multe gospodării din Coreea de Sud când iarna este uscată. 

Reckitt Benckiser a cerut scuze public anul trecut şi a oferit compensaţii victimelor, însă protestele împotriva companiei deja luaseră amploare. Scandalul a dus la cea mai slabă creştere trimestrială a Reckitt Benckiser din ultimii cinci ani.

Grupul Reckitt-Benckiser activează pe mai multe pieţe şi vinde de la medicamente la produse de uz casnic şi personal. Este şi producătorul Nurofen, cel mai vândut medicament eliberat fără reţetă medicală din România în 2016, conform datelor Cegedim.

Un caz asemănător celui din Coreea de Sud a fost în primăvara anului trecut şi în România, atunci când jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au descoperit concentraţiil de 10-20 de ori mai reduse decât cele înscrise pe eticheta unor substanţe dezinfectante produse de compania Hexi Pharma,, folosite în spi­tale. Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis în urma acestui scandal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO