Business Internaţional

Şefa FMI: Nu este posibilă o soluţie pentru Grecia fără o restructurare a datoriilor

Şefa FMI:  Nu este posibilă o soluţie pentru Grecia...

Autor: Anca Dumitrescu

17.07.2015, 13:34 201

Lagarde a spus, într-un interviu acordat postului francez de radio Europe 1, că Fondul se va implica doar dacă Guvernul elen se va angaja la reforme economice profunde şi "o politică bugetară sănătoasă", relatează Wall Stret Journal.

Ea a adăugat că nu este posibilă o soluţie pentru Grecia fără o restructurare a datoriilor, cu toate că un "haircut" direct (reducerea acestora n.r.) nu este un subiect de discuţie.

Reducerea datoriilor poate fi realizată prin prelungirea perioadelor de maturitate şi a perioadelor de graţie, precum şi prin reducerea la maximum a dobânzilor, a precizat şefa FMI.

"Nu este un capriciu. Nu este un amestec al FMI în afacerile Greciei, acestea sunt reguli stabilite pentru toate ţările membre ale FMI", a spus Lagarde.

FMI şi Statele Unite, cel mai mare acţionar al instituţiei financiare, au avertizat în repetate rânduri oficialii zonei euro că Grecia va avea nevoie de o restructurare mult mai amplă a datoriilor decât cea luată în considerare, în condiţiile în care controlul capitalului sufocă economia deja slăbită.

Lagarde a apreciat că discuţiile cu autorităţile de la Atena vor dura cel puţin patru săptămâni, situaţia devenind mult mai complexă.

"Nu am mai lucrat cu echipele elene de şase luni, nu avem informaţii despre sistemul financiar, de exemplu", a spus Lagarde.

Ea a adăugat că este probabil ca băncile din Grecia să fie redeschise luni, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi plafonul de finanţare a băncilor elene cu 900 de milioane de euro, la 90 de miliarde de euro.

Ministrul francez de Finanţe Michel Sapin a declarat la acelaşi post de radio că susţine restructurarea datoriilor Greciei, dar că este împotriva unui haircut, care ar fi contrar intereselor contribuabililor francezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO