Business Internaţional

Şeful băncii centrale a Elveţiei a demisionat. Soţia l-a băgat în groapă printr-o tranzacţie speculativă de care spune ca nici n-a ştiut

Şeful băncii centrale a Elveţiei a demisionat din cauza scandalului de insider trading

Philipp Hildebrand, şeful băncii centrale a Elveţiei

Autor: Alexandru Stefan Matei

09.01.2012, 15:46 1331

Philipp Hildebrand, şeful băncii centrale a Elveţiei, şi-a dat demisia în urma scandalului în care este acuzat de insider trading, conform unui comunicat.

Demisia vine după ce presa a dezvăluit faptul că soţia sa, Kashya, a cumpărat 504.000 de dolari în august, cu trei săptămâni înainte ca banca centrală să intervină pentru a lega francul elveţian de euro la un curs de 1,20 de franci.
Hildebrand a declarat că "nu a ştiut de tranzacţiile făcute de soţia sa în acea zi".

O anchetă a băncii centrale a Elveţiei a ajuns la concluzia că soţia lui Hildebrand nu a încălcat nicio regulă prin realizarea tranazacţiilor.

Decizia de a demisiona a venit pentru că "am ajuns la concluzia că nu pot prezenta dovezi concludente că soţia mea a realizat acele tranzacţii fără ca eu să ştiu".

Hildebrand a adăugat că "mi-ar plăcea să cred că am fost un bun bancher central".

Un săptămânal elveţian susţine însă că Hildebrand ar fi în spatele tranzacţiilor.

Hildebrand sau soţia sa a cumpărat mai mult de 500.000 de dolari în două tranzacţii datate pe 15 august, pe care i-a vândut în septembrie cu un profit de 75.000 de franci. În august dolarul valora 0,79 franci, comparatic cu 0,92 franci la începutul lui octombrie.

La 6 septembrie, Banca Centrală Elveţiană a stabilit un curs maxim de schimb de 1,20 franci pentru un euro - o mutare care a luat prin surprindere traderii, şi care a dus la căderea puternică a francului cu peste 15% faţă de celelalte monede importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO