Business Internaţional

Şeful băncii centrale elveţiene este investigat după ce soţia sa ar fi profitat de deprecierea francului

Şeful băncii centrale elveţiene este investigat după ce soţia sa ar fi profitat de deprecierea francului

Autor: Adrian Voicu

03.01.2012, 18:27 1021

Şeful Băncii Naţionale a Elveţiei a fost puternic criticat după ce deprecierea monedei naţionale a adus un profit destul de bun soţiei sale, informează Washington Post.

Cazul a intrat în atenţia mass-media după ce banca centrală a publicat la 23 decembrie un comunicat în care numea "zvonurile" privind încălcarea unor norme interne de către şeful băncii Philipp Hildebrand drept nefondate. Banca a refuzat cu toate acestea să publice normele cu privire la transferul de informaţii privilegiate.

Citând o sursă anonimă, publicaţia Blick a publicat un material în care anunţa că soţia sa, Kashya Hildebrand a cumpărat mai mult de jumătate de milion de dolari la 15 august, pentru ca la 12 octombrie să vândă moneda americană obţinând un profit de 61.000 de franci.

La 6 septembrie, Banca Centrală Elveţiană a stabilit un curs maxim de schimb de 1,20 franci pentru un euro - o mutare care a luat prin surprindere traderii, şi care a dus la căderea puternică a francului cu peste 15% faţă de celelalte monede importante.

Banca Centrală a confirmat faptul că soţia preşedintelui băncii, fost traderi Forex care în prezent conduce o galerie de artă în Zurich, a cumpărat o sumă nespecificată de dolari americani la 15 august, dar a refuzat să menţioneze dacă ulterior aceasta a vândut moneda străină pentru a obţine profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO