Business Internaţional

Şeful BCE este distras de necazurile pe care i le face estul zonei euro de la decizii mai importante

Şeful BCE este distras de necazurile pe care i le face...

Autor: Catalina Apostoiu

11.04.2018, 21:33 598

Flancul de est al zonei euro îi dă dureri de cap preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, scrie Bloomberg.

În vară, atât reprezentantul Leto­niei, cât şi cel al Sloveniei vor lipsi din consiliul guvernator al băncii, primul din cauza unei anchete privind acuzaţii de fraudă, al doilea alegând să-şi pără­sească poziţia. Acestea sunt cele mai recente probleme generate de estul UE, unde ţări ca Polonia înregistrează pro­gre­se nesemnificative cu privire la o in­te­grare mai în profunzime, iar Bulgaria ezită să permită BCE să-i monitorizeze băncile. Letonia şi Estonia s-au aflat de asemenea în centrul unor scandaluri de spălare de bani în acest an în urma cărora au fost închise bănci. 

„Este foarte inoportun pentru Dra­ghi să fie nevoit să monitorizeze aceste si­tuaţii în loc să se concentreze pe pro­ble­mele mai presante”, arată Piet Christiansen, economist la Danske Bank din Copenhaga. Economiştii se aşteaptă ca BCE să-şi încheie progra­mul de achiziţie de obligaţiuni până la sfârşitul acestui an. Soarta programului ar putea fi decisă pe 14 iunie în cadrul unei reuniuni programate a avea loc în capitala letonă Riga. Însă reprezen­tantul Letoniei Ilmars Rimsevics nu-şi poate îndeplini obligaţiile şi nu este clar cine-l va însoţi pe Draghi în timpul conferinţei de presă care este în mod tradiţional găzduită de un bancher central din ţara gazdă.

Fiindu-i interzis să părăsească ţara pe perioada anchetei, Rimsevics nu a participat la ultimele două reuniuni ale BCE. Acesta respinge orice acuzaţii, iar Draghi a cerut Curţii Europene de Justiţie să clarifice situaţia.

Şi alte probleme sunt pe cale să apară în Europa de Est. Bulgaria, cel mai sărac stat membru al UE, vrea să adopte mecanismul ERM-2 pentru adoptarea euro în vară, însă eforturile de plasare a băncilor acesteia sub supra­ve­gherea BCE stagnează.

Cele mai mari două economii ale regiu­nii, Polonia şi Cehia, refuză să adopte euro şi să-şi integreze sistemele bancare. BCE este în conflict şi cu Un­ga­ria cu privire la cei aproximativ 1 miliard de dolari pe care banca cen­tra­lă a acestei ţări i-a acordat fundaţiilor pentru investiţii în titluri de stat şi achiziţii de lucrări de artă şi proprietăţi.

Deocamdată, însă, Letonia şi Slovenia sunt în centrul atenţiei. Guvernatorul băncii centrale Bostjan Jazbec şi-a anunţat demisia luna trecută, însă Slovenia nu va alege un nou guvernator până după alegerile generale din mai sau iunie.

„Sunt probleme importante pe care BCE nu le poate ignora, însă nu şi un motiv suficient pentru amânarea unei decizii de politică monetară”, susţine Frederik Ducrozet, economist în cadrul Banque Pictet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO