Business Internaţional

Şeful BCE Mario Draghi taie picioarele euro: un euro puternic aduce noi probleme. Moneda europeană şi-a accelerat avansul în ianuarie faţă de dolar ajungând la un un maxim de trei ani: 1,25 dolari/euro

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE)

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE)

Autor: Catalina Apostoiu

07.02.2018, 00:06 548

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a avertizat că recenta apreciere puternică a monedei unice europene creează noi probleme pentru strategi şi că evoluţia ar trebui urmărită îndeaproape, scrie The Wall Street Journal.

Comentariile şefului băncilor centrale din zona euro reprezintă cel mai recent semnal că un euro mai puternic ar putea încetini eforturile BCE de restrângere a masivului său program de stimulente.

Moneda unică europeană a câştigat teren în raport cu dolarul până în acest an. Jens Nordvig, fondator al Exante Data, un renumit specialist monetar, se aşteaptă ca aprecierea euro să continue, considerând că un nivel de 1,28 dolari pe unitate reprezintă o proiecţie realistă, potrivit CNBC.

Euro şi-a accelerat avansul în ianuarie şi a atins recent un maxim pe trei ani de 1,25 de dolari pe unitate.

Potrivit WSJ, Draghi a avertizat în acelaşi timp că BCE „nu se poate declara încă victorioasă“ în eforturile de impulsionare a ratei inflaţiei în zona euro.

„Noi probleme au fost generate de recenta volatilitate a cursului de schimb, iar implicaţiile pentru evoluţia pe termen mediu a inflaţiei necesită o monitorizare strictă“, a declarat preşedintele BCE.

Inflaţia anuală a zonei euro a scăzut la 1,3% în ianuarie ca rezultat al creşterii modeste a preţurilor energiei, potrivit datelor Eurostat.

„Mario Draghi îşi înăspreşte retorica privitoare la euro“, remarcă Frederik Ducrozet, economist în cadrul Pictet Wealth Management.

În cadrul unei conferinţe de presă de luna trecută, Draghi a adoptat un ton dur cu privire la euro, criticând comentariile secretarului trezoreriei americane Steven Mnuchin potrivit cărora un dolar slab este benefic pentru comerţul american.

Draghi a avertizat că un astfel de limbaj reprezintă o încălcare a acordurilor internaţionale menite să preîntâmpine războaie monetare.

Recent, şeful BCE a făcut apel la „răbdare şi determinare“ din partea BCE în condiţiile în care strategii aşteaptă o accelerare a inflaţiei.

BCE şi-a reafirmat luna trecută planurile de a achiziţiona obligaţiuni din zona euro de 30 miliarde de euro pe lună cel puţin până în septembrie conform cu programul de relaxare cantitativă.

Însă în condiţiile în care economia zonei euro înregistrează cea mai puternică creştere dintr-un deceniu, mulţi analişti se aşteaptă ca BCE să semnalizeze în scurt timp o restrângere a programului până la sfârşitul anului.

Draghi a confirmat că politica băncii va depinde de noi date economice. Acesta nu a menţionat un angajament anterior de accelerare a ritmului QE în eventualitatea deteriorării condiţiilor economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO