Business Internaţional

Şeful BCE surprinde pieţele cu reducerea dobânzii la un nou minim record

Şeful BCE surprinde pieţele cu reducerea dobânzii la...

Autor: Radu Racu

07.11.2013, 15:04 1723
Banca Centrală Europeană (BCE) a surprins joi pieţele prin reducerea ratei de referinţă pentru euro la un nou minim record, după ce o scădere abruptă a inflaţiei din zona euro a trimis noi semnale de alarmă privind relansarea economiei blocului comunitar, scrie Reuters.
 
Cei 23 de membri ai Consiliului de Guvernare al BCE, conduşi de guvernatorul Mario Draghi, au decis reducerea dobânzii de politică monetară cu un sfert de punct procentual, la un minim istoric de 0,25%.
 
Inflaţia din luna octombrie a scăzut în zona euro la 0,7%, mult sub ţinta de 2% agreată de BCE.
 

Ministrul italian al finanţelor Fa­brizio Saccomanni a cerut BCE să acţioneze mai îndrăzneţ împotriva pericolului stagnării preţurilor şi să ia în considerare când stabileşte politica monetară efectul nociv pe care euro puternic îl are asupra economiilor.

Italianului i s-a alăturat ministrul francez de finanţe Pierre Moscovici, care a avertizat asupra puterii prea mari a euro. „Suntem martorii unor cursuri de schimb nemaivăzute din 2011“, a spus el, făcând referire la cursul de schimb euro/dolar. Euro a trecut recent peste pragul de 1,38 dolari pe unitate, maximul ultimilor doi ani, notează AFP. Anterior, semnale similare de avertisment a trimis şi ministrul francez al economiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO