Business Internaţional

Şeful BM: Ţările occidentale nu vor avea nicio scuză dacă vor reintra în recesiune

Şeful BM: Ţările occidentale nu vor avea nicio scuză dacă vor reintra în recesiune

Autor: Anca Dumitrescu

22.09.2011, 17:54 1072

Preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, a declarat joi că ţările occidentale nu vor avea nicio scuză dacă vor reintra în recesiune, pe care o vor transfera în acest caz şi economiei mondiale, transmite AFP.

"În 2008, mulţi au spus că nu au anticipat turbulenţele. Liderii nu mai în prezent o scuză de acest gen", a afirmat Zoellick la deschiderea adunărilor anuale ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, la Washington.

El a avertizat că lumea se află într-o zonă periculoasă.

"Cred că declanşarea unei noi recesiuni în marile economii ale lumii este improbabilă. Dar încrederea mea este erodată în fiecare zi de fluxul constant de ştiri economice negative", a indicat preşedintele BM.

Zoellick a arătat că o criză fabricată în lumea dezvoltată poate deveni o criză pentru ţările în dezvoltare.

"Europa, Japonia şi Statele Unite trebuie să acţioneze pentru a ataca gravele probleme economice, înainte ca acestea să devină chiar mai serioase pentru restul lunii", a avertizat oficialul.

Întrebat despre ce sfat dă acestor ţări, Zoellick a făcut apel la evitarea protecţionismului.

"Am două sfaturi, atât pentru ţările dezvoltate cât şi pentru cele în curs de dezvoltare. Unul dintre ele este să nu lase lumea să cadă în protecţionism", a spus preşedintele BM.

Al doilea sfat se referă la agricultură, şi anume atunci când preţurile încep să crească, trebuie evitate embargourile asupra exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO