Business Internaţional

Seful de la Allianz starneste controverse cu planul sau de reducere a costurilor si de extindere

18.10.2005, 19:28 18

Planul directorului executiv al Allianz AG, Michael Diekmann, de a imbunatati modul in care compania vinde asigurari in Germania, a dus la demisia unui manager de top si la proteste din partea angajatilor, scrie Bloomberg.

Totusi, el nu renunta. Diekmann este convins ca trebuie luate masuri suplimentare pentru reducerea costurilor si pentru extinderea activitatilor companiei in afara Germaniei pentru a proteja pozitia de lider al pietei asigurarilor din Europa. Saptamana trecuta, el a calatorit in India, unde Allianz are planuri de triplare a cifrei de afaceri la un miliard de euro in urmatorii doi ani.

"Nu poti sta impasibil si relaxat si sa te bucuri de pozitia de lider pentru mult timp", crede Diekmann.

"Practic, noi dorim sa producem o poveste de crestere. Acest lucru va lua ceva timp", a continuat acesta.

Diekmann si-a petrecut primii doi ani si jumatate in pozitia de director executiv, reducand posturi la Dresdner Bank dupa ce deciziile luate de predecesorul sau au dus la o scadere cu 88% a actiunilor grupului in trei ani.

Allianz are acum nevoie de reduceri de costuri in divizia de asigurari si de castigarea de noi piete in Franta si Italia, cele mai mari surse de venit din afara Germaniei, cred investitorii.

"Allianz este mult mai stabila la nivel operational", crede Florian Esterer, managerul fondului Swisscanto Asset Management, care supravegheaza fonduri in valoare de 39 de miliarde de euro, in care sunt incluse si actiunile Allianz.

Diekmann a starnit critici luna trecuta in momentul in care a oferit 5,7 miliarde de euro pentru un pachet de actiuni de 45% de la Riunione Adriatica di Sicurta, compania de asigurari numarul doi din Italia.

In plus, el a declarat ca Allianz ar putea licita pentru pachetul de 38% de la Assurances Generales de France, care are o valoare de piata de 5,6 miliarde de euro.

Diekmann planuieste sa se foloseasca de achizitia Riunione Adriatica pentru a face din Allianz prima companie paneuropeana, ceea ce va reduce costurile legale si va facilita achizitiile peste granita.

Acesta a declarat ca Allianz va reduce cele cinci divizii de asigurari ale companiei la trei si va incorpora o structura unica de management. Planul a intampinat rezistenta din partea membrilor consiliului de administratie si a sindicatelor Allianz.

Diekmann planuieste si reducerea numarului membrilor consiliului de supraveghere de la 20 la 12 si sa includa reprezentantii angajatilor din cateva tari europene, ceea ce va reduce influenta sindicatelor germane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO