Business Internaţional

Seful FMI vrea ca lumea sa nu mai depinda de dolar si cere crearea unei noi monede

Seful FMI vrea ca lumea sa nu mai depinda de dolar si cere crearea unei noi monede

Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, considera ca "intr-o lume globalizata nu exista o solutie locala" si ca pentru a evolua pietele financiare trebuie sa scape de dependenta de dolarul american (FOTO: Reuters)

17.11.2009, 23:20 170

Directorul Fondului Monetar International (FMI) a readus indiscutie posibilitatea ca o noua moneda internationala sa evoluezedin Drepturile Speciale de Tragere (DST), unitatile de contutilizate de FMI, si sa puna astfel capat dominatiei dolaruluiamerican, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"Consider ca va fi nevoie de un cos valutar", a precizatStrauss-Kahn cu privire la eventuala inlocuire a dolarului americanca moneda internationala de referinta. "Intr-o lume globalizata, nuexista o solutie locala", a adaugat seful institutieiinternationale.

Totodata, Strauss-Kahn si-a exprimat ingrijorarea ca sprijinulla nivel politic de care se bucura redefinirea sistemului monetarinternational se va evapora daca in cel mult un an simptomelecrizei economice mondiale vor disparea.

El a precizat ca dorinta de cooperare la nivel international s-atemperat in ultima perioada, la doar sase luni dupa ce liderii G20(grupul celor mai industrializate 20 de state din lume) reuniti lasummit-ul de la Londra s-au angajat sa asigure o ordine financiaramondiala mult mai stabila.

Michel Camdessus, fost director general al FMI in perioada1987-2000, a avertizat ca acesta este momentul oportun pentrulansarea unei reforme in sistemul monetar mondial. "Aceastafereastra favorabila, plina de oportunitati este aici. Nu va stadeschisa pentru totdeauna", a explicat Camdessus.

Cosul valutar din care sunt compuse DST trebuieextins

Mai mult, el si-a reafirmat sprijinul pentru propunereainaintata de Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale a Chinei,cu privire la extinderea cosului valutar la care se raporteaza DST(format in prezent doar din dolarul american, yen, euro si lirasterlina), pentru ca in cele din urma aceste unitati de cont sainlocuiasca dolarul ca moneda de rezerva internationala.

Ideea de baza include incredintarea unei fractiuni din rezervelematerializate in DST unor structuri administrate colectiv de FMI siraportarea DST, in cele din urma, ca moneda de rezervainternationala. Ideea nu este noua, fiind vehiculata si in trecutde economisti celebri. John Maynard Keynes a venit cu o propuneresimilara in anii '40, sugerand introducerea conceptului "bancor" caetalon si moneda de rezerva.

Astfel, Camdessus a propus ca acest cos sa fie modificat deasemenea maniera incat sa includa si yuanul, moneda nationala aChinei, si poate chiar rupia indiana si realul brazilian.

"Yuanul trebuie sa faca parte din cos. Scurt si la obiect", aafirmat Camdessus.

Statutul dolarului american de moneda de rezerva internationalaa permis Statelor Unite sa acumuleze deficite bugetare uriase,finantate de exporturile tarilor mari, Xiaochuan argumentand ca unnou sistem monetar de rezerva, controlat de FMI, s-ar putea dovedimult mai stabil si mai viabil din punct de vedere economic.

China a speculat cursul de schimb subevaluat alyuanului

China a mentinut yuanul la o cotatie medie de 6,83 unitati perdolar incepand cu iulie anul trecut, pentru a sprijini exportatoriilocali sa depaseasca criza economica.

"Consideram cu tarie in cadrul FMI ca yuanul este subevaluat sica este nu numai in interesul economiei mondiale, dar si ininteresul Chinei ca moneda sa fie reevaluata", a explicatStrauss-Kahn. Autoritatile americane au sustinut in mod special casubevaluarea yuanului a condus la exacerbarea dezechilibreloreconomice ce au declansat actuala criza financiara.

Pozitia actuala a monedei chineze a provocat distorsiuni lanivel economic, care au oferit anumite atuuri Chinei, insa auafectat alti factori componenti ai economiei, a explicat sefulFMI.

"China are un avantaj pe plan comercial, insa practica preturinepotrivite, care conduc la decizii gresite cu privire lainvestitiile pe termen lung. Este momentul ca aceasta tara, dupa cea acumulat o serie de avantaje pe seama monedei subevaluate, sa seorienteze catre stabilitate pe termen lung, iar acest aspectcorespune eliminarii dezechilibrului monetar", potrivit luiStrauss-Kahn.

Dolarul american a inlocuit lira sterlina, devenind moneda dereferinta pentru rezervele internationale dupa conferinta de laBretton-Woods, organizata pentru a trasa noua ordine economicapostbelica. Incheierea unui acord intre guvernul de la Washingtonsi tarile arabe exportatoare de petrol, in cadrul caruia se stipulautilizarea dolarului pentru comertul cu petrol, a pecetluit soartalirei sterline si a impus moneda americana in schimburileinternationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO