Business Internaţional

Şeful Getin Bank acuză ASF-ul polonez de cerere de mită. Premierul polonez cere o anchetă

Şeful Getin Bank acuză ASF-ul polonez de cerere de...

Autor: Catalina Apostoiu

14.11.2018, 00:02 94
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut lan­sa­rea unei anchete cu privire la acuzaţiile de solicitare de mită for­mulate de proprietarul băncii poloneze cu probleme Getin Noble împotriva preşedintelui Autorităţii de regle­men­tare a sectorului financiar din Polonia (KNF), relatează Bloomberg.

KNF a respins drept „neadevărate“ acuzaţiile potrivit cărora preşedintele său, Marek Chrzanowski, i-ar fi sugerat în luna martie proprietarului Getin Leszek Czarnecki cum să obţină tratament favorabil: prin angajarea unui anumit avocat al cărui comision să fie echivalentul a 1% din capitalizarea de piaţă a băncii, sau aproximativ 40 milioane de zloţi (10,5 milioane dolari).

 Aceasta s-ar fi întâmplat în timpul unei întâlniri private, potrivit unei depoziţii oficiale făcute de Czarnecki în faţa procurorilor polonezi, potrivit Financial Times.

Un purtător de cuvând al KNF a descris acuzaţiile ca fiind „o încercare de influenţare a KNF prin şantaj“. Acesta a con­fir­mat că Chrzanowski i-a sugerat lui Czarnecki să angajeze un anumit avocat, dar numai ca una dintre potenţialele alter­na­tive la o persoană propusă de proprietarul băncii, persoană considerată de KNF drept nepotrivită.

În declaraţia KNF se adaugă că momentul lansării acu­zaţiilor coincide cu rapoarte apărute în presă potrivit cărora auto­ritatea ar putea lua măsuri cu privire la activităţile altei bănci controlate de Czarnecki.

Luna trecută, Moody’s a retro­gradat ratingul de credit al Getin la Ba3, invocând nivelul ridicat al creditelor neperformante şi calitatea precară a activelor. Banca este listată pe bursa din Varşovia şi este pe pier­dere din 2016.

„KNF interpretează acţiunile lui Czarnecki drept o încercare de influenţare a autorităţii prin şantaj, fapt evidenţiat de lipsa unei notificări imediate către procuror în martie“, a declarat purtătorul de cuvânt al KNF.

Czarnecki a declarat că a făcut depoziţia cu întârziere pentru că s-a temut de impactul acuzaţiilor asupra băncii. „Este vorba de autoritatea care mă reglementează. Nu e uşor să-şi raportezi autoritatea şi să fie în continuare reglementat de către aceasta“, a declarat şeful Getin.

Situaţia survine pe fondul unui conflict cu privire la reglementarea sectorului financiar existent între premierul polonez Morawiecki şi banca centrală a ţării, al cărei guvernator Adam Glapinski este un coleg apropiat al lui Chrzanowski, scrie Bloomberg.

De asemenea aceasta evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă Getin, ale cărei acţiuni au scăzut cu aproape 90% de la un vârf atins în 2014, şi care se află în mijlocul unui program de restructurare din 2016.

Acţiunile Getin se tranzacţionau ieri, pe bursa de la Varşovia, la încheierea ediţiei în scădere cu aproape 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO