Business Internaţional

Şeful HP pleacă din cauza unui scandal sexual, dar ia cu el 12 milioane de dolari

Şeful HP pleacă din cauza unui scandal sexual, dar ia cu el 12 milioane de dolari
08.08.2010, 23:59 42

HP a anunţat că o anchetă internă a dezvăluit "nu­me­roasecazuri" în care Hurd a depus rapoarte de cheltuieli false menite săascundă "relaţia personală apropiată" a acestuia cu un contractorindependent. An­cheta a fost lansată după ce un con­tractor care apreferat să nu îşi dezvăluie iden­titatea a declarat că a fosthărţuită sexual de Hurd.

Potrivit unor surse apropiate celor două părţi, fostul directorexe­cutiv al HP şi contractorul au ajuns la un acord. Ter­meniiacestui acord nu au fost făcuţi pu­blici, însă o sursă a declaratcă HP nu a tre­buit să plătească niciun ban femeii, po­trivitacordului. Mai mult, femeia a fost de acord să nu acţioneze îninstanţă com­pania. Consilierul general al companiei MichaelHolston a spus că acţiunile şi com­por­tamentul lui Hurd reflectă"o lipsă de dis­cernământ". El a mai spus că fostul directorulexecutiv a încălcat regulile de com­portament impuse de HP. Holstona evi­denţiat totuşi că gigantul nu a descoperit dovezi care să îlincrimineze de hărţuire sexuală. Remuşcări sau presiuni externe?Hurd, acum în vârstă de 53 de ani, măcinat de remuşcări, şi-aanunţat de­misia. "Am realizat că au fost momente în care amîncălcat standardele şi prin­cipiile după care mă ghidez -încredere, respect şi inte­gritate - pe care le-am transmis şi încadrul HP", a spus el.

La plecare, Hurd va primi un pachet com­pensatoriu de 12,2 mil.dolari (9,26 mil. euro), potrivit unor documente depuse la SEC,autoritatea care supraveghează piaţa de capital din SUA. Demisialui Hurd a uimit Wall Street-ul. La scurt timp după anunţac­ţiunile HP s-au prăbuşit cu aproape 10%, valoarea de piaţă acompaniei scăzând cu aproape 10 mld. dolari. Vineri, la închidereaburselor, o acţiune HP era evaluată la 41,85 dolari, faţă de 46,35dolari în ziua precedentă. Aceasta nu a fost însă prima dată cândHurd a fost implicat într-un scandal.

După ce a devenit director executiv în 2005, Hurd a condus HPîntr-o perioadă dificilă, când exe­cutivii erau acuzaţi că aumoni­to­ri­zat acti­vitatea membrilor consiliului direc­tor alcom­paniei şi a unor jurnalişti, într-o încer­care de a descoperisursa unor scurgeri de informaţii în presă. O serie dein­vesti­gatori pri­vaţi angajaţi de companie s-au dat dreptre­porteri şi membri ai boar­d-ului director pentru a obţine dateprivind o serie de tele­foane. Aceste metode au condus la acţiuniîn instanţă împotriva preşedintei consiliului de la acea vremePatricia Dunn, despre care com­pania a spus că a condusopera­ţiunile pentru descoperirea vinovaţilor pentru scur­gerile deinformaţii. Dunn a fost ulterior găsită nevinovată. Aveaantecedente?

Criticii l-au acuzat de asemenea pe Hurd că a jucat propriul rol înacest "scan­dal de spionaj", iar acum aceştia spun că im­pli­careasa a reprezentat doar începutul a ceea ce avea să urmeze în materiede scan­da­luri. "Nu sunt surprins că Hurd a fost implicat într-unscandal ce l-a constat propriul scaun", a spus Anthony Bianco, carea scris o carte despre primul scandal, intitulată "The Big Lie"(Marea Minciună). Michelle Reinglass, un avocat în cadrul LagunaHills, care mediază cazuri de conflicte în câmpul muncii, afirmă cădirectorii executivi şi angajaţi din top management îşi cautăsinguri probleme atunci când iniţiază relaţii cu angajaţii propriisau cu contractori. Potrivit celor mai noi date, Hurd estecăsătorit şi are doi copii. Deşi nu era cunoscut atunci când a fostangajat în cadrul HP, Hurd are şi reputaţia unui geniu operaţional,a unui conducător care nu se dă înapoi de la reduceri de costuri şia unui mare "fan" al fuziunilor. El a realizat achiziţii importanteprecum cele ale companiilor din domeniul tehnologiei ElectronicData Systems, 3Com şi a producătorului de telefoane mobile Palm întimpul mandatului său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO