Business Internaţional

Şeful NATO cere inspecţii la Centrala nucleară Zaporojie şi retragerea trupelor ruse: „Situaţia de acolo constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii, care amplifică riscurile de accident sau incident nuclear"

Şeful NATO cere inspecţii la Centrala nucleară...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

17.08.2022, 19:12 44

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, miercuri, inspecţii "urgente" ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala atomoelectrică Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, în condiţiile în care Moscova şi Kievul se acuză reciproc de o serie de atacuri.

"Sunt necesare în mod urgent inspecţii ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Situaţia de acolo constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii, care amplifică riscurile de accident sau incident nuclear", a declarat Jens Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde.

"Este urgent să autorizăm o inspecţie a experţilor AIEA şi să obţinem retragerea trupelor ruse" din acest complex nuclear, a insistat Jens Stoltenberg.

Şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat preocupare, în conversaţia de marţi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în legătură cu situaţia de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cerând retragerea trupelor ruse şi inspecţii internaţionale.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de lansarea mai multor atacuri militare, în ultimele săptămâni, în zona Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată din martie sub controlul Rusiei. Statele Unite şi Grupul G7 au cerut Rusiei să permită inspecţiile internaţionale şi să evite confruntările militare în apropierea centralei nucleare.

Administraţia de la Moscova a anunţat că va face tot posibilul pentru a permite inspecţii ale experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala nucleară Zaporojie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO