Business Internaţional

Şeful NATO cere Turciei să permită admiterea Suediei şi Finlandei în NATO: Cred în continuare că este momentul să fie ratificată acum aderarea Finlandei şi Suediei

Şeful NATO cere Turciei să permită admiterea Suediei...

Autor: Mihai Draghici

16.02.2023, 14:52 54

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a cerut joi Turciei, în cursul unei vizite la Ankara, să ratifice rapid admiterea Suediei şi Finlandei în NATO, deşi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a semnalat că Suedia încă nu îndeplineşte criteriile.

"Cred în continuare că este momentul să fie ratificată acum aderarea Finlandei şi Suediei", a afirmat Jens Stoltenberg cu ocazia deplasării în Turcia pentru a demonstra solidaritatea în contextul cutremurelor soldate cu cel puţin 36.000 de morţi.

"Nu ar fi realist să afirmăm că Suedia a îndeplinit deplin obligaţiile care decurg din protocolul de aderare", a afirmat, în schimb, Mevlut Cavusoglu, conform cotidianului Le Figaro. "Turcia este pregătită să evalueze procesul de aderare a Finlandei la NATO separat de Suedia", a subliniat ministrul turc de Externe.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a cerut luni Turciei şi Ungariei să ratifice rapid tratatele pentru admiterea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, argumentând că acţiunea va consolida apărarea comună. Toate statele trebuie să ratifice "fără întârziere" aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, a declarat Annalena Baerbock cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Helsinki cu omologul său finlandez, Pekka Haavisto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO