Business Internaţional

Şeful Pentagonului Lloyd Austin s-a întâlnit cu ministrul chinez al Apărării în Cambodgia

Şeful Pentagonului Lloyd Austin s-a întâlnit cu...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

22.11.2022, 17:21 37

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit marţi, la o reuniune regională organizată în Cambodgia, cu ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, cu care a abordat chestiuni bilaterale şi internaţionale, pe baza discuţiilor preşedinţilor Joseph Biden şi Xi Jinping.

Întâlnirea lui Lloyd Austin cu Wei Fenghe a avut loc în orăşelul Siem Reap din Cambodgia, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), conform agenţiei The Associated Press.

Tensiunile dintre SUA şi China, generate de o serie de dispute politice, comerciale şi militare, s-au amplificat în august, din cauza vizitei în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

"Lloyd Austin l-a asigurat pe ministrul chinez al Apărării că Statele Unite menţin angajamentul respectării principiului «o singură Chină» şi a evidenţiat opoziţia faţă de modificarea unilaterală a statutului Taiwanului", a declarat Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Austin a cerut discuţii în sensul reducerii riscurilor strategice, îmbunătăţirea comunicaţiilor de criză şi intensificarea siguranţei operaţionale, exprimând preocupări că acţiunile periculoase ale avioanelor militare chineze amplifică riscurile producerii unor accidente", a subliniat Pat Ryder.

"Discuţiile de astăzi reprezintă acţiuni concrete de implementare a consensului preşedinţilor Xi Jinping şi Biden. Întâlnirea este foarte importantă pentru readucerea relaţiilor China-SUA pe traiectoria dezvoltării sănătoase şi stabile", a declarat Tan Kefei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing.

Însă Tan Kefei a avertizat că "responsabilitatea pentru actuala situaţie a relaţiilor China-SUA aparţine părţii americane, nu părţii chineze". Discuţiile s-au referit şi la tensiunile din Marea Chinei de Sud, din Ucraina şi din Peninsula Coreea. Washingtonul şi Beijingul au reafirmat poziţia că "se opun utilizării armelor nucleare sau ameninţărilor cu folosirea acestora".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO