Business Internaţional

Şeful Siemens Energy face o declaraţie şocantă: UE s-a împuşcat singură în picior cu menţinerea regulilor green. „Simpla cosmetizare a reglementărilor nu ne va aduce mai aproape de a redeveni competitivi. Nu putem convinge investitorii internaţionali că firmele europene sunt atractive”

Şeful Siemens Energy face o declaraţie şocantă: UE...

Autor: Valeriu Dănilă

12.02.2025, 18:15 83144

Companiile europene nu vor putea deveni „nici măcar cu un milimetru” mai competitive decât în prezent, decât dacă UE va simplifica radical reglementările de mediu, a avertizat şeful Siemens Energy, pe măsură ce agenda economică naţionalistă a lui Donald Trump pune presiune pe blocul comunitar, scrie FT.

Christian Bruch, CEO-ul gigantului german, cu rol cheie în tranziţia energetică, a spus că povara reglementărilor care vizează măsurarea impactului lor asupra mediului este „disproporţionată” faţă de beneficiile aduse.

„Simpla cosmetizare a reglementărilor nu ne va aduce mai aproape de a redeveni competitivi. Nu putem convinge investitorii internaţionali că firmele europene sunt atractive”, a spus Bruch miercuri.

Comentariile lui Bruch au venit în timp ce Siemens Energy a raportat o creştere a veniturilor de aproape 20% anul trecut, ajungând la 8,9 miliarde de euro. Evaluarea companiei a crescut cu peste 300% ori în ultimul an, în contextul creşterii cererii pentru tehnologie în domeniul energiei.

Comentariile sale adaugă continuă critica tot mai mare din partea companiilor europene şi a statelor membre faţă de reglementările europene privind protecţia mediului.

Luna trecută, mari grupuri de lobby din Franţa, Germania, Italia au cerut Comisiei Europene să îşi reajusteze reglementările „pentru a se alinia la standardele concurenţilor noştri”.

Ca semn al presiunii tot mai mari asupra Bruxelles-ului, Comisia a spus că va revizui cerinţele de raportare privind companiile în cadrul a patru acte legislative de mediu, ca parte a unui efort mai larg de reducere a birocraţiei.

Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru economie, a spus miercuri că reviziurea legilor „nu este despre dereglementare”, ci mai degrabă despre găsirea unei modalităţi de a atinge obiectivele politice „într-un mod mai eficient”.

Totuşi, perspectiva ca UE să reducă cerinţele de raportare a stârnit îngrijorare în rândul activiştilor de mediu.

„Competitivitatea Europei constă în reglementările sale. Acestea oferă previzibilitate, pentru o planificare de afaceri pe termen lung care să se adapteze la o economie cu emisii scăzute de carbon, în direcţia în care toate ţările trebuie să meargă”, a spus Jurei Yada de la E3G, o organizaţie non-guvernamentală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025