Business Internaţional

Şeful Societe Generale, una dintre cele mai mari bănci franceze, nu exclude posibilitatea intrării Franţei în recesiune anul viitor

Şeful Societe Generale, una dintre cele mai mari bănci franceze, nu exclude posibilitatea intrării Franţei în recesiune anul viitor

Autor: Vlad Popescu

16.11.2011, 10:57 912

Directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, nu exclude posibilitatea intrării Franţei în recesiune în 2012 şi a arătat că grupul financiar va fi nevoit să renunţe la "sute de posturi" pentru a-şi consolida situaţia financiară şi pentru a recâştiga încrederea investitorilor.

Remarcile au fost extrase dintr-o scrisoare transmisă sindicatului angajaţilor din Franţa ai băncii, obţinut de Reuters.

Oudea s-a întâlnit marţi cu liderii sindicali pentru a discuta reducerea numărului de angajaţi.

El a mai afirmat, în documentul citat, că banca va vinde până la jumătatea anului viitor active ale diviziilor GIMS (Global Investment Management Services) şi SFS (Specialised Financial Services).

"Oudea nu exclude o recesiune în Franţa în 2012. El consideră că nu poate evita concedierile, câteva sute în Franţa şi pe plan internaţional", potrivit scrisorii.

Societe Generale şi BNP Paribas încearcă să-şi consolideze poziţia financiară şi să recâştige încrederea investitorilor, în urma loviturilor încasate de bănci din cauza crizei datoriilor de stat. Cele două grupuri vând active şi dau afară angajaţi pentru a acoperi până la jumătatea anului viitor un deficit de capital estimat la 8,8 miliarde euro.

Surse sindicale au declarat marţi pentru Reuters că SocGen ar putea concedia cel puţin 500 de angajaţi, cifră pe care reprezentanţii băncii au refuzat să o confirme.

BNP Paribas, cea mai mare bancă europeană, va discuta miercuri cu sindicatele şi a anunţat recent că numărul de concedieri va fi "de ordinea sutelor, şi nu miilor".

Numărul de angajaţi afectaţi în cazul băncilor franceze este cu mult mai redus faţă de cifrele anunţate în acest an de alte bănci europene. UniCredit, cea mai mare bancă italiană, a anunţat marţi reducerea personalului cu 6.150 de posturi.

Societe Generale va propune acţionarilor să nu distribuie dividende pentru acest an şi a redus în acelaşi timp semnificativ bonusurile. În privinţa salariilor, Oudea a arătat în scrisoarea către sindicate că cele mai mari salarii din bancă vor fi îngheţate, iar majorările salariale se vor ridica în medie la 1% în ansamblu şi maximum 2,5% pentru cei mai prost plătiţi angajţi.

O sursă apropiată sindicatelor SocGen a declarat că banca vrea să dea afară între 500 şi 650 de angajaţi.

Grupul are 12.000 de angajaţi numai la divizia de investiţii şi operaţiuni pe piaţă, care a început să reducă personalul încă din vară, potrivit unor surse din bancă. Divizia a fost însă afectată sever în acest an de turbulenţele de pe pieţele financiare.

Între timp, site-ul israelian de ştiri de business Globes scrie că BNP Paribas îşi va închide subsidiara din Israel, urmând să-şi reducă activităţile de acolo la un birou reprezentativ.

Legislaţia de muncă din Franţa reglementează strict regimul disponibilizărilor, iar băncile franceze vor opta cel mai probabil pentru scheme de retragere voluntară, mai puţin costisitoare decât concedierile directe.

Societe Generale controlează în România grupul BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO