Business Internaţional

Şeful unei bănci britanice salvată de stat renunţă la un bonus de 1 milion de lire pentru a evita un scandal

Şeful unei bănci britanice salvată de stat renunţă la un bonus de 1 milion de lire pentru a evita un scandal

Autor: Bogdan Cojocaru

31.01.2012, 00:03 208

Din cauza presiunilor politice şi ale opiniei publice, directorul general al băncii britanice Royal Bank of Scotland (RBS) Stephen Hester a renunţat la un bonus în acţiuni evaluat de aproape un milion de lire sterline, după ce anunţarea pachetului de remuneraţie a declanşat un scandal în Marea Britanie, scrie agenţia Thomson Reuters.

RBS a fost salvată de la faliment de stat şi are ca acţionar majoritar guvernul britanic.

Bonusul în cauză are o valoare de aproape un milion de lire sterline la preţul de închidere de vineri al acţiunilor băncii la bursa de la Londra. Salariul de bază al executivului este de 1,2 milioane de lire.

Preşedintele con­siliului de admi­nis­traţie al RBS Philip Hampton a luat re­cent o decizie simi­lară, renunţând la bonusul aferent anu­lui trecut.

Bonusul alocat lui Hester este su­biect de scandal pe scena politică bri­tanică, unde Partidul Laburist, prin­cipala formaţiune de opo­ziţie, conduce ofensiva.

Criticilor li s-a alăturat ulterior Partidul Liberal Democrat, care face parte din coaliţia de guvernare, şi mai mulţi miniştri ai cabinetului condus de David Cameron.

Laburiştii au ameninţat la sfârşitul săptămânii trecute că vor forţa o dezbatere parlamentară pentru a solicita guvernului să-şi folosească poziţia de acţionar majoritar pentru a anula bonusul lui Hester.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO