Business Internaţional

Şefului celei mai mari companii siderurgice din Ucraina face anunţul: Rusia a furat oţel ucrainean în valoare de 600 mil. de dolari destinat Europei şi Marii Britanii

Şefului celei mai mari companii siderurgice din Ucraina...

Autor: Mediafax

22.07.2022, 18:15 248

Rusia a furat oţel în valoare de 600 de milioane de dolari din uzinele şi porturile din Ucraina, potrivit şefului celei mai mari companii siderurgice din Ucraina, Metinvest, citat de BBC.

Firma deţine uzina Azovstal, care a devenit ultimul refugiu al soldaţilor şi civililor ucraineni în timpul devastării oraşului Mariupol.

Directorul general Yuriy Ryzhenkov a declarat că oţelul a fost transferat în Rusia şi vândut mai departe, o parte din el fiind destinat clienţilor din Marea Britanie.

Kremlinul nu a făcut niciun comentariu.

Metinvest are sediul central în Mariupol, un centru pentru comerţ şi producţie, care, după aproape trei luni de asalt neîncetat, a căzut în mâinile Rusiei în luna mai.

Ryzhenkov a declarat că 300 de angajaţi şi 200 de rude ale angajaţilor au fost ucişi în asaltul asupra uzinei Azovstal, care, împreună cu uzina sa soră Ilyich, reprezenta 40% din întreaga producţie de oţel din Ucraina.

El a declarat că are informaţii că oţelul a fost transferat în Rusia şi vândut pe pieţele interne sau în ţări din Africa şi Asia.

"Ceea ce fac ei este practic un jaf. Ne fură nu numai produsele noastre, ci şi unele dintre aceste produse care aparţin deja clienţilor europeni. Deci, practic, nu fură doar de la noi, ci şi de la europeni", a declarat Ryzhenkov pentru BBC.

El a precizat că firma a documentat cât mai mult posibil despre furt şi că se pregăteşte să întreprindă viitoare acţiuni legale.

"La un moment dat, ruşii se vor confrunta nu doar cu instanţele internaţionale, ci şi cu cele penale. Iar noi ne vom îndrepta împotriva lor cu tot ce avem".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO