Business Internaţional

Şeicul Mohamed al Dubaiului poartă discuţii pentru a cumpăra unele dintre cele mai faimoase hoteluri de lux din Europa

Şeicul Mohamed al Dubaiului poartă discuţii pentru a...

Autor: Tibi Oprea

15.01.2019, 15:41 33584

Miliardarul turc Ferit Sahenk poartă discuţii pentru a vinde unele dintre cele mai faimoase hoteluri de lux din Europa companiei de investiţii deţinute de şeicul Mohamed al Dubaiului (vicepreşedintele şi prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite şi monarh constituţional al emiratului Dubai) ca parte a unei restructurări de datorii, au declarat persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Discuţiile implică proprietăţi precum Capri Palace din Italia, Aldrovandi Villa Borghese din Roma şi Grand Hyatt din Istanbul. Dubai Holding face verificări în ceea ce priveşte Capri Palace şi Aldrovandi, potrivit unei surse care a dorit să rămână anonimă. Una dintre cele mai mari trei companii de holding de stat din Emirate, compania lui Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum deţine Jumeirah Group, care va opera cel mai probabil hotelurile. Atât compania Dogus Holdings a lui Sahenk, cât şi Dubai Holding a conducătorului Emiratelor au refuzat să facă comentarii pe baza informaţiilor.

Odată cel mai bogat om din Turcia, Sahenk a investit masiv în afaceri ospitaliere în ţara lui şi peste hotare după ce şi-a vândut participaţia de 31% în cadrul Turkiye Garanti Bankasi pentru aproape 5,5 miliarde de dolari. Compania acestuia a căutat timp de câteva luni cumpărători pentru hotelurile trofeu din portofoliu, în ciuda temerilor în creştere legate de prăbuşirea lirei.

În decembrie, Dogus Holding a încheiat o înţelegere cu un grup de bănci locale pentru a achita o parte din împrumuturile sale. Discuţiile cu grupul de bănci au implicat aproximativ 2,5 miliarde de dolari în credite, conform unor persoane apropiate situaţiei, însă procesul a fost amânat după ce creditorii au cerut companiei să-şi vândă o parte dintre active.

Dogus a vândut în noiembrie hotelul Villa Magna din Madrid către compania RLH Properties SAB de CV din Mexic pentru 210 milioane de dolari, iar la începutul acestui an a decis să vândă 17% din afacerea cu restaurante, care include lanţurile Zuma şi Nusr-Et, pentru 200 de milioane de dolari. De asemenea, a vândut în mai 25% din compania care dezvoltă şi promovează yachtingul recreaţional D-Marinas (care are 10 porturi de agrement în Turcia, Grecia şi Croaţia) Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru 70 de milioane de euro.

Dubai Holding a mai făcut afaceri cu Dogus în trecut. În noiembrie, compania a încheiat o înţelegere cu dezvoltatorul imobiliar Meraas Holding din Dubai în cadrul căreia o divizie a Dogus operează porturi în emirate. Jumeirah Group operează deja hoteluri de lux în Londra, Maldive şi Mallorca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO