Business Internaţional

Semn prost pentru economia românească: Exporturile Germaniei au luat-o la vale

Semn prost pentru economia românească: Exporturile...

Autor: CătăIina Apostoiu

11.03.2016, 00:03 4218

Exporturile Germaniei au înregistrat o scădere neaşteptată la începutul acestui an, semn că motorul de creştere al Europei ar putea resimţi efectele încetinirii economiei mondiale şi aprecierii de până acum a monedei unice europene, scrie Deutsche Welle.

Exporturile s-au redus cu o rată ajustată sezonier de 0,5% în ianuarie, după un declin de 0,7% consemnat în decembrie, relevă datele furnizate de Biroul Federal de Statistică al Germaniei, Destatis. În acelaşi timp, impor­turile au avansat cu 1,2% în ianuarie faţă de luna decembrie.

Scăderea exporturilor a fost în mare parte una neaşteptată, având în vedere că economiştii anti­cipaseră o creştere de 0,8%. „Creş­terea redusă din China are consecinţe puternice. În acelaşi timp, perspectivele nu sunt foarte bune nici pe alte pieţe emergente cum ar fi Rusia şi Brazilia“, a declarat Volker Treier, econo­mist-şef la Camerele Germane ale Industriei şi Comerţului.

„În plus, efectele pozitive ale relativei deprecieri a euro din ultimele luni încep acum să se evapore.“ Per ansamblu, exce­dentul comercial al Germaniei a consemnat o scădere uşoară la 18,8 miliarde de euro în ianuarie de la nivelul de 20,3 miliarde de euro atins în decembrie, scădere determinată de declinul expor­turilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO