Business Internaţional

Semnalele de revenire a economiei europene incep sa se intareasca

27.07.2009, 00:00 23

O parte a indicatorilor macroeconomici din Europa si-au incetinit ritmul de scadere sau au revenit pe crestere, astfel ca indicele compozit al industriei manufacturiere si de servicii din zona euro a avansat la 46,8 puncte in iulie fata de 44,6 puncte luna trecuta, conform unui raport intocmit de compania de cercetare Markit Economics, scrie Bloomberg.

Moneda euro a revenit de asemenea in forta, marcand cel mai puternic avans din ultimele sapte saptamani in raport cu dolarul american. "Euro inca este in avantaj", a declarat Matthew Strauss, strateg in cadrul RBC Capital Markets, o divizie a celei mai mari banci din Canada in functie de active.

Astfel, euro se tranzactiona la sfarsitul saptamanii trecute pentru 1,42 dolari. "Exista semnale de insanatosire a economiei europene, care indica faptul ca recesiunea globala a trecut de momentul critic. Piata valutara inca urmeaza evolutia generala a aversiunii fata de risc a investitorilor", a explicat Strauss.

De asemenea, monedele din Europa Centrala si de Est se vor aprecia semnificativ in urmatoarele doua saptamani in conditiile in care fluxurile de capital speculativ vor invada regiunea pe fondul semnalelor de revenire a economiei mondiale, crede David Woo, director al departamentului de strategie valutara din cadrul Barclays Capital.

 

Germania conduce plutonul

Germania pare a fi performera zonei euro, in conditiile in care exporturile au inregistrat un avans puternic in mai, iar productia industriala a avut cea mai mare rata de crestere din ultimii 16 ani.

"Germania a devenit brusc liderul regiunii in materie de revenire spectaculoasa, aratand semne mai puternice de stabilizare decat in celelalte state ale zonei euro. Condusa de o revigorare a activitatii economice globale, Germania ar putea deveni ultima tara care a intrat in recesiune, dar si prima care reuseste sa iasa", a spus Carsten Brzeski, economist in cadrul ING Bank.

Totodata, increderea in mediul de afaceri din Germania, cea mai mare economie de pe continent, a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni, de 87,3 puncte, potrivit institutului german de cercetare economica Ifo.

Crestere sustinuta pe burse

Nici piata de capital din Europa nu s-a lasat mai prejos. Actiunile cotate la bursele europene au avansat pentru a doua saptamana consecutiva, dupa ce companii precum Roche sau Vodafone au afisat rezultate financiare cu mult peste estimari.

Indicii nationali de referinta ai pietelor de capital s-au apreciat in toate cele 18 state vest-europene, cu exceptia Islandei.

Indicele britanic FTSE 100 a avansat saptamana trecuta cu 4,3%, indicele german DAX cu 5%, in timp ce indicele francez CAC 40 a castigat 4,6%. FTSE 100 s-a apreciat cu 30% de la inceputul lui martie, pe fondul speculatiilor ca cea mai grava criza postbelica incepe sa se tempereze.

 

Industria incepe sa functioneze

Chiar si in aceste conditii, un raport publicat vineri a aratat ca economia Marii Britanii s-a contractat in al doilea trimestru dublu fata de cat estimasera economistii, in contextul in care sectorul bancar si de constructii, precum si serviciile nu au reusit sa isi revina.

La polul opus, productia industriala din Franta a urcat in mod surprinzator cu 2,6% in mai comparativ cu aprilie, potrivit institutului de statistica de la Paris.

"Am atins momentul critic si incepem sa ne revenim. Cu ajutorul programelor de stimulare initiate de guverne, activitatile economice se vor accelera vara aceasta", a explicat Jean-Cristophe Caffet, economist pentru grupul bancar francez Natixis.

 

Criza inca sta la panda

Guvernele europene au decis sa contracareze recesiunea prin reducerea impozitelor si prin majorarea cheltuielilor bugetare, in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) a acordat luna trecuta bancilor europene un imprumut record in valoare de 442 mld. euro cu scadenta peste un an.

Cu toate acestea, economia zonei euro s-ar putea contracta anul acesta cu 4,6% si in 2010 cu 0,3%, potrivit estimarilor realizate de BCE. Rata somajului din zona euro, deja la un record de 9,5% pentru ultimul deceniu, ar putea sari la 11,5% in 2010, conform prognozelor Comisiei Europene, afectand consumul si implicit, cresterea economica. Dificultatile continua sa pandeasca mediul economic si financiar al zonei euro, chiar daca in ultima perioada au inceput sa se tempereze.

 

PIB-ul continua sa scada

 

 

Austria

 

Economia austriaca s-ar putea contracta cu circa 4% in trimestrele al doilea si al treilea fata de perioada similara din 2008, insa declinul economic pare sa se stabilizeze fata de primele trei luni din 2009, potrivit bancii centrale de la Viena. Pentru trimestrul al doilea, institutia se asteapta la o scadere a activitatii economice de 3,8% fata de perioada similara din 2008. Comparativ cu trimestrul anterior, datele bancii centrale indica insa o imbunatatire a indicatorilor.

 

 

Marea Britanie

 

Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii a scazut, in intervalul aprilie-iunie 2009 cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unei scaderi accentuate a activitatii din sectorul constructiilor, arata datele Oficiului National de Statistica de la Londra. Fata de primele trei luni din acest an, economia s-a contractat cu 0,8%, declinul fiind de doua ori mai rapid decat indicau estimarile initiale ale economistilor.

 

 

Rusia

 

Economia Rusiei a scazut cu 10% in primele sase luni din acest an, comparativ cu intervalul similar din 2008, potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii Economice. Oficialii se asteapta insa ca Produsul Intern Brut (PIB) sa creasca usor in iulie fata de luna precedenta daca se tine seama de factorii sezonieri. Ministerul Economiei de la Moscova anticipeaza pentru acest an un declin al PIB de 8%-8,5%.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO