Business Internaţional

Semne rele pentru Germania: consumatorii nu sunt gata să scoată economia din recesiune, companiile părăsesc piaţa locală, industria suferă în continuare

Semne rele pentru Germania: consumatorii nu sunt gata să...
Foto: AFP / MediafaxFoto

Autor: Catalina Apostoiu

06.06.2023, 21:46 4749

Un declin al cheltuielilor consu­matorilor răniţi de inflaţie a fost unul dintre principalele motive pentru care Germania a intrat în recesiune în primul trimestru în timp ce alte ţări din regiune au dus-o mai bine, scrie Reuters.

În plus, chiar cu inflaţia începând să se tempereze la nivel european, e­xistă semne că germanii, renumiţi pen­tru cumpătarea lor, nu sunt pre­gătiţi să-şi crească cheltuielile pentru a scoate cea mai mare economie euro­peană din recesiune, însemnând că aceasta va fi nevoită să caute alte surse de creştere.

„Germanii sunt prudenţi prin firea lor. Dacă nu simt siguranţă cu privire la viitor, ezită să cheltuiască,“ arată Stephan Fetsch, director în cadrul KPMG.

Încrederea consumatorilor ger­mani se menţine sub minimul pande­mic atins în primăvara anului 2020.

Cea mai mare economie euro­pea­nă este ameninţată şi de exodul tot mai puternic al companiilor peste hotare, notează Euractiv.

Un număr în creştere de firme germane îşi mută locurile de muncă şi producţia peste graniţe, multe al­tele analizând măsuri concrete în a­cest sens, relevă un studiu al Federa­ţiei Industriilor Germane (BDI), în condiţiile în care îngrijorările privind direcţia economiei germane sunt în creştere.

În timp ce 16% din IMM-urile ger­mane chestionate de BDI au făcut deja paşi pentru relocarea unor părţi din business, sondajul a găsit că alte 30% se gândesc să urmeze aceeaşi cale.

„Aproape două treimi din com­pa­niile chestionate consideră preţu­rile energiei şi resursele ca reprezen­tând unele dintre cele mai mari provocări“, arată preşedintele BDI, Siegfried Russwurm.

Temerile privind competitivita­tea economiei germane la scară glo­ba­lă au ieşit recent la iveală în con­di­ţiile în care Comisia Europeană a pre­vizionat că ţara se va număra prin­tre economiile cu cel mai lent ritm de creştere din zona euro în 2023.

BDI a indicat clar nevoia de re­for­me mai ample. „Pentru noi inves­tiţii, industriile din Germania au ne­voie de reducerea birocraţiei şi de reduceri ţintite de taxe“, potrivit lui Russwurm.

Comenzile fabricilor germane au suferit un declin neaşteptat în aprilie, înnegurând şi mai mult perspectivele celei mai mari economii europene, potrivit Bloomberg.

Cererea a scăzut cu 0,4% în aprilie faţă de martie, în timp ce economiştii chestionaţi de Bloomberg anticipaseră o creştere de 2,8%.

Sectorul manufacturier trage în jos economia germană, în condiţiile în care preţurile ridicate erodează cererea, iar consumatorii cheltuiesc mai mult pe servicii în urma pandemiei.

Înăsprirea politicii monetare pentru stăvilirea inflaţiei contribuie la declinul cererii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO