Business Internaţional

Semnele rele pentru economia Europei se adună, datele macro deteriorându-se într-un ritm accelerat

Vânzările de maşini sunt în general un indicator al dispoziţiei consumatorului de a face cheltuieli mari şi astfel al încrederii în veniturile viitoare

Vânzările de maşini sunt în general un indicator al dispoziţiei consumatorului de a face cheltuieli mari şi astfel al încrederii în veniturile viitoare

Autor: Catalina Apostoiu

18.02.2019, 00:06 1172

Datele privind economia europeană se deteriorează într-un ritm accelerat în acest an, iar recent continentul a avut parte de un nou semn rău pentru economie.

Şefa  FMI avertizează că Europa se află din nou într-un punct hotărâtor, în condiţiile în care acesta şi-a redus dramatic estimările de creştere pentru economiile din zona euro. Investitorii renunţă la acţiunile europene în cel mai alert ritm de la Brexit, pe fondul intensificării temerilor privitoare la Brexit şi încetinirea economiei, iar unele voci anunţă recesiune în următoarele 12 luni. 

Vânzările auto din Europa au început noul an cu stângul, scăderea din ianuarie marcând al cincilea declin lunar consecutiv, scrie Bloomberg. Înmatriculările de autoturisme au scăzut cu 4,6% faţă de anul trecut, la 1,23 milioane de autovehicule. Vânzările au fost în scădere pe toate pieţele mari ale regiunii.

Iar această încetinire prelungită începe să afecteze creşterea economică din regiune şi să genereze predicţii sumbre cu privire la acest an.  Europa se află într-un punct de turnură, iar liderii UE trebuie să-şi accelereze eforturile de a ridica nivelul de trai pe continent în condiţiile în care mişcările populiste pun sub semnul întrebării meritele integrării, a avertizat recent şefa FMI Christine Lagarde. Aceasta a îndemnat ţările UE să-şi reformeze pieţele, astfel încât firmele să dispună de o flexibilitate sporită în a angaja şi disponibiliza personal, să-şi facă climatul de business mai prietenos pentru investiţii şi să-şi majoreze cheltuielile pe cercetare şi dezvoltare. Avertismentul vine pe fondul nesiguranţei acute privitoare la Brexit şi al semnelor de încetinire a economiei europene.

FMI a invocat parţial reducerea cererii la nivelul Europei pentru reducerea estimărilor pe 2019 prvind creşterea economiei mondial pentru a doua oară în trei luni.

Cea mai dramatică revizuire în jos a fost pentru economia germană, pe care FMI o vede acum crescând cu 1,3% în 2019, în scădere cu 0,3% faţă de prognoza din octombrie.

În tot acest context, investitorii renunţă la acţiunile europene în cel mai alert ritm de la decizia Marii Britanii de a părăsi UE, scrie Financial Times.

Fondurile europene de acţiuni au înregistrat cele mai mari ieşiri săptămânale din iulie 2016, de 5,9 miliarde de dolari. Investitorii au retras 574 milioane de dolari din fondurile de acţiuni germane, prelungind seria de retrageri săptămânale la cinci. Nivelul a fost cel mai ridicat din mai anul trecut.

Iar vocile care prevestesc o recesiune în următoarea perioadă se înmulţesc. Doug Ramsey, director de investiţii la Leuthold Group, vede Europa intrând în recesiune în următoarele 12 luni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO