Business Internaţional

Serbia cimentează limitele achiziţiilor de terenuri arabile de către străini

Serbia cimentează limitele achiziţiilor de terenuri...

Autor: Catalina Apostoiu

30.08.2017, 00:00 568

Serbia a decis să impună restricţii cu privire la achiziţiile de terenuri arabile de către cetăţenii din Uniunea Europeană cu numai câteva zile înainte să-şi deschidă piaţa în linie cu un acord încheiat în 2008.

Astfel, legislaţia actuală prevede că orice cetăţean din UE trebuie să locuiască cel puţin 10 ani în Serbia înainte de a putea cumpăra pământ, iar dimensiunea terenurilor este limitată la 2 hectare. Guvernul sârb a declarat că doreşte să protejeze fermierii locali şi să preîntâmpine preluarea resurselor naturale de către străni. Alţi străini nu pot cumpăra teren arabil, deşi companiile străine pot face acest lucru prin intermediul unor divizii locale.

Serbia a semnat un acord cu UE în 2008, acceptând un calendar pentru eliminarea treptată a barierelor comerciale. Acesta, semnat într-un moment în care sârbii credeau că se vor alătura UE în câţiva ani, prevede deschiderea pieţei terenurilor arabile pe 1 septembrie. Preşedintele Aleskandar Vucic a declarat că speră să pregătească ţara pentru aderarea la UE până în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO