Business Internaţional

Serbia intenţionează să majoreze semnificativ bugetele pentru armată şi poliţie

Serbia intenţionează să majoreze semnificativ bugetele...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.12.2018, 00:00 107

Propunerea de buget a guvernului sârb pentru anul viitor prevede majorarea cu 40% a cheltuielilor pentru armată şi cu 13,5% a celor pentru poliţie, scrie Balkan Insight.

Pentru 2019, guvernul de la Belgrad intenţionează să aloce ministerului de interne aproximativ 720 de milioane de euro, în timp ce ministerul apărării va primi aproximativ 792 de milioane de euro. În cadrul aceleiaşi propuneri, angajaţii din ambele ministere vor avea creşteri salariale de aproximativ 9%.

Analistul Katarina Djokic de la Centrul de Politici de Securitate din Belgrad a spus pentru BIRN că, dacă propunerea va fi adoptată, pentru prima dată într-o perioadă îndelungată, bugetul pentru Apărare va fi puţin mai mare decât cel al Internelor.

„Cheltuielile pentru achiziţionarea de maşini şi echipamente pentru Ministerul Apărării cresc cu 150% faţă de bugetul pentru anul 2018, adoptat în noiembrie 2017“, a menţionat Djokic.

Cheltuielile pentru modernizarea şi revizia armelor şi echipamentelor militare vor creşte cu 330% faţă de bugetul din 2018 şi vor fi de aproape 90 mil. euro.

Cu toate acestea, dacă propunerea de pe ordinea de zi a parlamentului este adoptată, fondurile pentru arme şi echipamente militare vor fi înjumătăţite, la fel şi finanţarea pentru educaţia militară şi cercetarea ştiinţifică.

Ministrul de finanţe Sinisa Mali nu a explicat public raţiunea pentru majorările pentru poliţie şi armată, dar a descris propunerea bugetară ca fiind echilibrată.

Însă această parte a bugetului a fost criticată de Consiliul Fiscal al Serbiei, un organism independent de stat însărcinat cu evaluarea politicii monetare. 

Şeful Consiliului, Pavle Petrovic, a declarat că, în loc să fie investiţi în creşterea economică, banii din buget „au continuat să echipeze armata şi poliţia şi să crească salariile“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO