Business Internaţional

Serviciile iau locul industriei în redresarea economică a zonei euro

Serviciile iau locul industriei în redresarea economică...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.05.2021, 00:00 76

Redresarea economică a zonei euro este susţinută din ce în ce mai mult de revenirea activităţii din sectorul serviciilor în condiţiile în care fabricile se confruntă cu probleme de aprovizionare care împing în sus costurile, scrie Bloomberg.

Sondajele efectuate de firma IHS Markit în rândul managerilor de achiziţii arată că zona euro, formată din 19 state, iese din criza provocată de pandemie pe măsură ce numărul infecţiilor scade, iar guvernele relaxează lockdownurile care au tras blocul într-o recesiune dublă.

Firmele din sectorul serviciilor, care au fost printre cele mai dur afectate de restricţii, au înregistrat în luna mai cea mai mare creştere a activităţii din ultimii trei ani. Accelerarea campaniilor de vaccinare şi întărirea cererii se traduc printr-un optimism sporit pentru anul următor. În acelaşi timp, producţia din sectorul manufacturier a încetinit uşor pe fondul diverselor penurii şi al perturbărilor din transport.

„Creşterea ar fi fost şi mai puternică dacă nu ar fi fost întârzierile record din lanţurile de aprovizionare şi dificultăţile repornirii afacerilor suficient de rapid pentru a satisface cererea, mai ales în ceea ce priveşte reangajările“, a explicat Chris Williamson, economist şef al afacerilor IHS Markit.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO