Business Internaţional

Serviciul de streaming muzical YouTube Music, lansat marţi

Serviciul de streaming muzical YouTube Music, lansat marţi

Autor: Ana Obretin, Mediafax

22.05.2018, 12:04 468

Serviciul Play Music al Google va fi eliminat, iar abonaţii vor fi transferaţi la YouTube Music.

Specialiştii în domeniu sunt de părere că YouTube Music va avea concurenţi serioşi din partea serviciilor precum Spotify, care are un tarif identic de 9,99 de dolari pe lună, Apple Music, Amazon Music şi Tidal.

Dar cele mai mari dificultăţi vor veni din faptul că YouTube încearcă să facă tranziţia de la un model de business gratuit la unul cu plată, iar serviciul de streaming video cu plata YouTube Red a fost un exemplu în acest sens. În ciuda unei investiţii masive în conţinuturi şi marketing, din 2015, YouTube Red contribuie doar cu 7% la veniturile YouTube.

Modelele de business gratuite şi cu plată funcţionează numai dacă se adresează unor segmente diferite, cu nevoi şi propuneri diferite, spun specialiştii, iar, în cazul YouTube Music, acesta oferă aceleaşi conţinuturi ca şi YouTube, cu excepţia reclamelor. Singurul beneficiu pe care îl oferă versiunea premium este acela că muzica poate fi ascultată atât online, cât şi offline, fără reclame.

Noua abordare marchează o mare schimbare culturală pentru YouTube şi pentru compania mamă, Google, care este considerată cel mai popular motor de căutare din lume, acordând prioritate serviciilor gratuite.

YouTube a generat venituri estimate la 10 miliarde de dolari anul trecut, aproape toate din publicitate, şi ar putea obţine chiar mai mult dacă va vinde abonamente.

Cifra de afaceri a industriei muzicale americane a fost la cel mai ridicat nivel anul trecut, după aproape un deceniu, mai ales datorită serviciilor de streaming, potrivit unui raport publicat în luna martie de Recording Industry Association of America (RIAA), organizaţia care reprezintă interesele acestui sector în SUA.

Serviciile de streaming, criticate de artişti pentru că generează venituri slabe, continuă să redeseneze peisajul industriei. Din 2015, acest sistem este principala sursă de venit pentru lumea muzicii.

În prezent, Spotify este lider global în domeniul streamingului muzical, cu 60 de milioane de abonamente cu plată, serviciul fiind urmat de Apple, cu 30 de milioane de abonaţi.

Platforma online YouTube a fost înfiinţată în 2005, de trei foşti angajaţi ai PayPal - Chad Hurley, Steve Chen şi Jawed Karim -, iar, în noiembrie 2006, a fost cumpărată de Google pentru 1,65 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO