Business Internaţional

Setea de pământ - Dubaiul vrea să cumpere teren agricol în Brazilia, Turcia şi Statele Unite

Setea de pământ - Dubaiul vrea să cumpere teren agricol în Brazilia, Turcia şi Statele Unite

Autor: Gabriel Razi

27.02.2011, 13:35 151

Autorităţile din Dubai sunt interesate să cumpere teren agricolîn Africa, Brazilia, sud-estul Asiei, Turcia şi chiar Statele Unitepentru a contracara efectele negative ale creşterii preţurilor laalimente, scrie publicaţia The National.

"Decât să creştem grâu aici în Dubai mai bine investim într-ofermă în Statele Unite. Stim că unii dintre liderii mediului debusiness din Dubai au relaţii în diferite părţi ale lumii şi căpoartă deja discuţii pentru investiţii în teren agricol", a spusHamad Buamin, directorul Camerei de Comerţ din Dubai.

Noua goană după aur: chinezii,arabii şi japonezii cumpără terenuri în toată lumea pentru că setem de o criză alimentară

Preţurile la alimente au atins cele mai înalte cote din ultimeledecenii, conform Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie dincadrul ONU (FAO). Indicele FAO, care măsoară preţurile pe baza unuicoş de consum ce constă în alimente de bază, a crescut cu 3,4% faţăde la luna decembrie a anului trecut, atingând cel mai mare niveldin ultimii 20 de ani.

"Liderii din mediul de business văd achiziţiile de teren agricolîn străinătate ca un răspuns pentru creşterea preţurilor laalimente", a adăugat Buamin.

Creşterea preţurilor pentru alimente este mult mai pregnantă înOrientul Mijlociu pentru că majoritatea ţărilor din regiune importăaproape tot necesarul de alimente.

Urmează criza cerealelor?Fermierii nu fac faţă cererii. Rezervele de porumb, la cel maiscăzut nivel din 1974 până înprezent

Emiratele Arabe Unite, federaţie din care face parte şi emiratulDubai, importă în fiecare an 85% din necesarul de produsealimentare.

Hamad Buamin admite că Emiratele Arabe Unite nu au "cea mai bunăclimă", precizând că investiţiile în teren agricol în străinătate"sunt rentabile, fiind o măsură de diminuare a riscului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO