Business Internaţional

SF-ul devine realitate: Oamenii de ştiinţă cred că găurile negre pot fi folosite ca porţi către alte galaxii

SF-ul devine realitate: Oamenii de ştiinţă cred că...

Autor: Iulian Tenchiu

24.03.2019, 18:25 470

Ştiinţa susţine că tot ceea ce este atras într-o gaură neagră este distrus din cauza foţei gravitaţionale extraordinare din interiorul acesteia, în timp ce filmele SF prezintă anomalia într-o manieră mai pozitivă, aceasta fiind mai degrabă o poartă către alte dimensiuni sau chiar o cale de a călători în timp.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că perspectiva oferită de producţiile cinematografice nu este chiar total deplasată. În centrul unei găuri negre există o singularitate, un punct de unde pleacă gravitaţia şi unde aceasta atinge cote maxime, scrie Business Insider.

Cercetătorii au descoperit o doua singurlaritate a cărei foţă gravitaţională rămâne în continuare puternică, dar nu suficientă de puternică pentru a distruge tot ceea ce intră în contact cu ea. Potrivit fizicienilor, acest nou tip de singularitate poate fi găsită în interiorul unor găuri negre care se rotesc.

Cu alte cuvinte, cu ajutorul unor tehnologii spaţiale performante, omul ar putea traversa printr-o gaură neagră către alte galaxii.

„Vei putea simţi o creştere a temperaturii, dar nu este vorba de o creştere dramatică. N-ai avea cum să reacţionezi la forţele foarte puternice execitate, pur şi simplu ai trece prin ea”, a spus Lior Burko, fizician al Şcolii de Ştiinţă şi Tehnologie din cadrul Facultăţii Georgia Gwinnet.

Găurile negre sunt un subiect care a fascinat fizicienii de-a lungul  timpului. Ceea ce se află în  centrul unei anomalii spaţio-temporale poartă denumirea de singularitate şi ar putea reprezenta o cale de a călătorii în alte galaxii, este de părere Burko.

De-a lungul vremii, oamenii de stiinţă au considerat că toate aceste anomalii sunt la fel, însă un studiu realizat în 1990 de două echipe formate din cercetători americani şi canadieni avea să schimbe modul în care erau privite găurile negre.

Atunci când tehnologia va permite, umanitatea îşi va îndrepta atenţia către Sagitarius A, cea mai apropiată gaură neagră aflată în centrul galaxiei noastre, care ar putea reprezenta poarta de ieşire din Calea Lactee.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO