Acţiunile din domeniul energiei verzi au revenit la nivelurile de acum cinci ani, înaintea boom-ului legat de mediu, care le-a împins la maxime record, pe fondul incertitudinii privind sprijinul politic pentru tranziţia către energie curată şi renunţarea la combustibilii fosili, scrie FT.
Indicele S&P Global Clean Energy Transition, un barometru important care urmăreşte performanţa marilor companii de energie curată, a scăzut cu 16% în ultimele 12 luni.
Unii investitori au sperat că acţiunile vor începe să îşi revină spre sfârşitul anului trecut, pe măsură ce ratele dobânzilor s-au stabilizat sau au scăzut, iar preţurile la electricitate au crescut.
Însă decizia preşedintelui american Donald Trump de a îngheţa finanţarea prin Inflation Reduction Act pentru proiectele verzi şi de a retrage ţara din Acordul de la Paris privind clima a contribuit la sentimentul negativ.
Sprijinul pentru măsurile de reducere a utilizării combustibililor fosili este, de asemenea, sub presiune pe unele pieţe europene.
Deirdre Cooper, şefa departamentului de capital sustenabil la asset manager-ul Ninety One, a declarat că pesimismul care planează asupra sectorului decarbonizării nu corespunde cu performanţa reală a companiilor.
„Nu am văzut niciodată un sentiment negativ atât de puternic în ceea ce priveşte evaluarea companiilor. Piaţa consideră că nu va exista creştere pentru acest sector”.