Business Internaţional

Sfârşitul unei ere: Apple a renunţat la parteneriatul de 15 ani cu Intel şi a început să-şi producă propriile procesoare

Sfârşitul unei ere: Apple a renunţat la parteneriatul...

Autor: Dorin Oancea

11.11.2020, 07:49 145

Apple a anunţat trei noi computere Mac marţi: un MacBook Air, un MacBook Pro de 13 inci şi un Mac Mini. Noutatea este că dispozitivele folosesc cipul M1 Apple în loc de procesoare Intel, ceea ce marchează sfârşitul unei parteneriat de 15 ani al celor două companii, notează CNBC. 

Apple este al patrulea cel mai mare producător de PC-uri în funcţie de livrări, conform unei estimări Gartner, aşa că planul de a utiliza propriile cipuri în întreaga sa gamă de laptopuri şi desktopuri, anunţat pentru prima dată în iunie, este o lovitură pentru Intel.

Cipurile Apple se bazează pe tehnologia ARM, spre deosebire de arhitectura x86 pe care o folosesc cipurile Intel. ARM a fost iniţial concepută pentru dispozitive mobile, iar cipurile construite cu design-uri ARM sunt mai eficiente, ducând la o durată mai mare de viaţă a bateriei. Pe un laptop, asta ar putea însemna câteva ore în plus departe de priză.

Dar acesta este doar un motiv pentru care Apple îşi schimbă procesoarele.

Un alt motiv este strategia Apple, de a deţine tehnologii de bază. CEO-ul Apple, Tim Cook, a spus frecvent că firma are o „strategie pe termen lung de a deţine şi controla tehnologiile primare din spatele produselor pe care le realizăm”.

Apple a investit mult în departamentul său de procesoare, inclusiv cu achiziţii majore, începând cu cele 278 milioane de dolari pentru PA Semi în 2008, şi, cel mai recent, 1 miliard de dolari pentru o parte din divizia modem a Intel, în 2019. Şi-a construit propriile procesoare pentru iPhone, iPad şi Apple Watches din 2010. Acum aduce aceeaşi tehnologie pe laptopuri şi desktopuri.

Apple pretinde că procesoarele sale permit performanţe mai bune şi o durată mai mare de viaţă a bateriei decât ar putea realiza folosind cipurile Intel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO