Business Internaţional

Sfârşitul unei ere: Jeff Bezos demisionează din funcţia de director executiv al Amazon

Sfârşitul unei ere: Jeff Bezos demisionează din...

Autor: Mediafax

03.02.2021, 09:10 260

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, va renunţa la funcţia de director executiv al gigantului de comerţ electronic pe care l-a înfiinţat în urmă cu aproape 30 de ani, anunţă BBC. Compania a anunţat, în acelaşi timp, primul trimestru cu vînzări de peste 100 de miliarde de dolari.

Bezos va deveni preşedinte executiv, o mişcare care îi va oferi „timp şi energie” să se concentreze asupra celorlalte proiecte ale sale.

Cel mai bogat om din lume va fi înlocuit de Andy Jassy, ​​care conduce în prezent afacerea Amazon în cloud computing.

Schimbarea va avea loc în a doua jumătate a anului 2021, a spus compania.

"A fi CEO al Amazon este o responsabilitate profundă şi consumă. Când aveţi o astfel de responsabilitate, este greu să fii atent la orice altceva", a spus Bezos într-un mesaj către personalul Amazon.

„În calitate de preşedinte executiv, voi rămâne implicat în iniţiative importante ale Amazon, dar voi avea şi timpul şi energia de care am nevoie pentru a mă concentra pe Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post şi celelalte pasiuni ale mele.”

Compania a anunţat şi cele mai mari venituri trimestriale din toate timpurile, de 125,56 miliarde de dolari, depăşind-o pentru prima dată pragul de 100 de miliarde de dolari. După câteva luni de investiţii, Amazon a declarat că se aşteaptă ca costurile legate de coronavirus să scadă la aproximativ 2 miliarde dolari în primul trimestru al anului fiscal 2021, în scădere de la aproximativ 4 miliarde dolari în al treilea trimestru al acestui an şi mai mult de 2 miliarde dolari în al doilea trimestru.

Compania a înregistrat, de asemenea, costuri mai ridicate şi în al patrulea trimestru, după ce a plătit un bonus de 300 de dolari angajaţilor din prima linie în noiembrie anul trecut.

Amazon a apreciat că vânzările în primul trimestru vor fi cuprinse între 100 miliarde dolari şi 106 miliarde dolari, o încetinire faţă de al patrulea trimestru al anului 2020, dar o creştere între 33% şi 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rezultatele Amazon în al patrulea trimestru au fost determinate parţial de ceea ce compania a numit „sezonul de vacanţă record”, în timpul căruia a livrat mai mult de un miliard de produse cumpărătorilor din întreaga lume. Compania a început să se angajeze pentru a ţine pasul cu creşterea cererii. Amazon a angajat 175.000 de noi angajaţi cu normă întreagă şi cu jumătate de normă doar în al patrulea trimestru, ceea ce reprezintă mai mult decât triplul celor 50.000 de angajaţi pe care i-a angajat în perioada de acum un an.

Bezos, în vârstă de 57 de ani, a condus Amazon de la înfiinţarea sa ca librărie online în 1994. Firma are acum 1,3 milioane de angajaţi la nivel global şi livrează orice, de la pachete şi streaming video la servicii cloud şi publicitate. El a acumulat o avere de 196,2 miliarde de dolari, conform Forbes.

Creşterea averii sale a fost explozivă anul trecut, pentru că pandemia a determinat o creştere a cumpărăturilor online.

Compania a raportat vînzări de 386 miliarde de dolari în 2020, în creştere cu 38% faţă de 2019. Profiturile aproape s-au dublat, crescând la 21,3 miliarde de dolari.

Schimbarea are loc pe măsură ce Bezos a intrat tot mai mult în atenţia publicului. El a divorţat, a devenit o ţintă pentru activiştii pentru muncă şi inegalitate şi a intrat în alte afaceri, precum firma de explorare spaţială Blue Origin şi ziarul Washington Post. Amazon se confruntă, de asemenea, controale tot mai intense din partea autorităţilor de reglementare, care îi reproşează poziţia de monopol. Şi dominaţia sa în cloud computing este din ce în ce mai contestată de alte firme, precum Microsoft şi Alphabet, compania mamă a Google şi YouTube.

Jassy, ​​absolvent la Harvard, a fost alături de Amazon din 1997 şi a contribuit la dezvoltarea serviciilor web Amazon, mult timp motorul de profit al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO