Business Internaţional

Sfârşitul unei ere. Schaeuble, temutul ministru de finanţe al Germaniei, se retrage. El a condus negocierile de reunificare a Germaniei după căderea Zidului Berlinului

Sfârşitul unei ere. Schaeuble, temutul ministru de...

Autor: Catalina Apostoiu

28.09.2017, 21:07 2248
Wolfgang Schaeuble este un veteran în guvernul cancelarului Angela Merkel. Este temut şi respectat, în Germania şi în toată Europa. Este arhitectul unităţii germane, descoperitorul bugetului echilibrat şi pumnul de fier din criza euro.

În urma declinului partidelor tradiţionale, vizibil în alegerile de duminică, Schaeuble intenţionează să se retragă din poziţia de ministru de finanţe al Germaniei pentru a deveni preşedinte al parlamentului naţional, un moment crucial în politica ţării, care marchează sfârşitul unui mandat lung şi controversat la cârma finanţelor celei mai mari economii a Europei, scrie Politico.eu.

Schaeuble, în vârstă de 75 de ani, veteran al celor trei guverne anterioare ale lui Merkel, a contribuit, în timpul mandatului lui Helmut Kohl, la negocierile de reunificare a Germaniei după căderea Zidului Berlinului în 1989.

Schaeuble a fost de acord să facă această schimbare după ce acest lucru i-a fost cerut de cancelarul Angela Merkel şi alţi membri ai Uniunii Creştin-Democrate, potrivit unor oficiali ai partidului.

Şansele ca un succesor să fie desemnat în următoarele săptămâni sau chiar mai mult sunt foarte reduse, în condiţiile în care Merkel încearcă să formeze o coaliţie după alegerile recente. Mişcarea lui Schaeuble, în legătură cu care se speculase chiar înainte de alegeri, ar putea semnala că Merkel este pregătită să renunţe la puternicul minister de finanţe în negocierile cu FDP şi ecologişti. Liderii FDP şi-au exprimat clar dorinţa de a controla ministerul.

Sub conducerea lui Schaeuble, care a reuşit să echilibreze bugetul Germa­niei pentru prima dată în mai multe decenii pe fondul unei redresări economice, ministerul de finanţe a devenit al doilea cel mai puternic departament din politica germană, după cancelarie.

Totuşi, acea putere a fost în mare parte întruchipată de Schaeuble însuşi şi nu este nici pe departe sigur că succesorul său se va bucura de acelaşi grad de influenţă.

Dacă liberalii vor reuşi să preia ministerul, aceştia nu vor abandona probabil austeritatea lui Schaeuble. Asemeni acestuia, liderii FDP sunt campioni ai disciplinei bugetare şi sunt sceptici cu privire la planurile propuse de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Chiar dacă politica germană nu se va schimba, plecarea lui Schaeuble se va resimţi la nivelul întregii Europe, unde acesta a fost adesea criticat pentru accentul prea mare pus pe disciplina fiscală.

În cei opt ani la cârma ministerului de finanţe, Schaeuble s-a opus unor nenumărate încercări ale Franţei şi altor ţări din zona euro de relaxare a reglementărilor fiscale.

În criza datoriilor din zona euro, Schaeuble a fost fără îndoială figura centrală, cerând Greciei şi altor ţări în dificultate să introducă reduceri drastice de cheltuieli şi alte reforme în schimbul banilor pentru salvare.

Deşi această poziţie dură i-a adus laude în Germania, Schaeuble devenind unul dintre cei mai populari politicieni ai ţării, în Europa acesta a căpătat o reputaţie de ideolog inflexibil.

Schaeuble este ultimul dintr-o generaţie de conservatori germani pentru care Europa a reprezentat singura salvare a Germaniei.

Departe de a dori să facă rău Europei, aşa cum l-au acuzat criticii, Schaeuble era convins că o salvează prin consolidarea uniunii monetare a acesteia, al cărui architect a fost.

Noua poziţie de preşedinte al parlamentului german va marca o schimbare dramatică pentru un politician obişnuit să guverneze, nu să prezideze. Cu mult înainte de a deveni ministru de finanţe, Schaeuble a fost ministru de interne şi şef de cabinet în timpul mandatului lui Kohl.

În pofida unei încercări de asasinare în urma căreia a rămas într-un scaun cu rotile, Schaeuble i-a succedat lui Kohl ca lider al partidului în 1998 sperând să devină cancelar într-o bună zi. Speranţele i-au fost însă spulberate după ce a fost prins într-un scandal de finanţare a campaniei.

Merkel i-a spulberat de asemenea speranţele de a deveni preşedinte german în 2004.

Potrivit Financial Times, plecarea lui Schaeuble va schimba atmosfera din cadrul Eurogroupului, unde acesta era adesea vocea dominantă. ìNesiguranţa generată de plecarea acestuia va avea un impact masiv iniţial asupra capacităţii Germaniei de a da tonul discursului din cadrul Eurogroup“, spune Guntram Wolff, director al think tank-ului Bruegel.

Există şi oportunităţi legate de această mişcare, scrie Financial Times. În negocierile cu Grecia, o figură nouă ar putea contribui la reclădirea încrederii dintre Berlin şi FMI după şapte ani de discuţii de bailout.

Pe frontul politicii, cele mai mari implicaţii ar putea fi la nivel local, mai degrabă decât european. Un ministru de finanţe din partea FDP va face presiuni puternice pentru reformă fiscală şi investiţii locale, domenii în care cea mai mare economie europeană a rămas periculos de în urmă.

În Bundestag, între timp, Schaeuble va prezida un parlament cu o prezenţă considerabilă a extremei drepte pentru prima dată din anii '40.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO