Business Internaţional

Sfatul unui bărbat care s-a pensionat la 34 de ani pentru a dobândi independenţă financiară

Sfatul unui bărbat care s-a pensionat la 34 de ani...

Autor: Bianca Dorobanţu

28.08.2016, 18:45 2857
Un american de 34 de ani a renunţat la job-ul său în IT, de software developer şi acum le oferă oamenilor sfaturi pentru a dobândi independenţă financiară, prin blogul pe care l-a fondat, Mad Fientist. Americanul şi-a plănuit „pensionarea” timpurie cu mai mulţi ani în urmă, scrie Business Insider.
 
„N-am fost niciodată cheltuitor”, spune Brandon, care a a economisit şi investit 70% din veniturile acumulate cât timp a fost angajat. „În primii şapte ani ani nu economiseam pentru ceva special anume, iar apoi am învăţat despre independenţa financiară şi m-am gândit că asta vreau să obţin şi în asta trebuie să investesc”.
 
Brandon este căsătorit, dar soţia sa, Jill, care este optometrist nu este interesată să meargă pe urmele acestuia, să se pensioneze de acum şi să fie independentă financiar. Brandon tocmai şi-a început viaţa ca „pensionar”, la 34 de ani şi s-a mutat cu familia, pentru că job-ul pe care l-a avut până acum nu îi permitea. 
 
Cel mai bun sfat pentru ca cineva să poată obţine independenţa financiară, adică să strângă  suficienţi bani care să-i permită să renunţe la locul de muncă cât mai devreme şi să aibă traiul asigurat pentru tot restul vieţii cu banii respectivi  este, aşa cum spune Brandon, să analizeze pe ce cheltuie banii şi să taie cheltuielile inutile.
 
„O greşeală pe care o face un număr impresionant de oameni în Statele Unite ale Americii este că nu realizează cât de mulţi bani cheltuie pe lucruri care probabil că nu îi fac fericiţi. Nu trebuie să îţi dedici toată viaţa calculându-ţi bugetul sau fiind zgârcit, însă trebuie să vezi câţi bani din tot ce cheltui te fac într-adevăr fericit.”
 
„Mulţi oameni cheltuie bani pe lucruri care i-au făcut fericiţi în urmă cu un an – cum ar fi achiziţionarea unei maşini noi prin credit sau a unei case mari într-un cartier care se află departe de locul de muncă. Oamenii trebuie să îşi dea seama ce îi face fericiţi şi să investească în consecinţă”, adaugă Brandon.
 
Acesta mai spune că economisirea pentru o pensionare „anticipată” poate fi dificilă, însă multe cheltuieli sunt inutile la o privire mai atentă. „Oamenii sunt obişnuiţi să plătească pentru lux, să fie răsfăţaţi tot timpul, să nu le fie prea frig, prea cald sau prea foame, însă dacă îţi testezi limitele ai să vezi că pot fi tăiate cheltuieli uriaşe în acest fel”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO