Business Internaţional

”Sfidarea” lui Merkel i-a surzit urechea lui Trump pentru Germania. Refuzul puternicului cancelar german de a ataca Siria alături de coaliţia condusă de SUA a dus relaţiile germano-americane într-o nouă eră glaciară

”Sfidarea” lui Merkel i-a surzit urechea lui Trump...

Autor: Ştefan Stan

16.04.2018, 18:08 1731

Misiunea cancelarului german Angela Merkel de a porni o discuţie cu preşedintele american Donald Trump tocmai a devenit mai dificilă, după refuzul Berlinului de a se alătura coaliţiei conduse de SUA împotriva Siriei. 

Laudele pe faţă aduse de Trump la adresa Marii Britanii şi a Franţei în weekend, pentru ”înţelepciunea lor şi puterea armatei lor”, după ce au atacat Siria alături de SUA, au venit în contradicţie directă cu criticile primite de Merkel pentru că nu s-a alăturat grupului.

”Germania trebuia să se alăture de asemenea grupului P3”, a spus Richard Grenell, care a fost nominalizat de SUA să fie următorul ambasador al Statelor Unite în Germania. 

După cel de-Al Doilea Război Mondial, Germania a arătat o aversiune pentru folosirea oricăror mijloace militare de rezolvare a conflictelor, însă atitudinea Statelor Unite pare că izolează acum Berlinul, într-o perioadă cu multe provocări la nivel global.

Răcirea rapidă a relaţiilor SUA-Germania vine atât în urma unor probleme personale cu Angela Merkel, cât şi cu Uniunea Europeană, care a ameninţat că va impune măsuri similare pentru Statele Unite dacă vor fi impuse de SUA tarife de import. În timp ce administraţia Obama era extrem de deschisă către Germania şi către Merkel, Berlinul pare acum că abia mai reuşeşte să ia legătura cu Casa Alba. 

Răcirea relaţiilor germano-americane contrastează cu atitudinea preşedintelui Trump faţă de Emmanuel Macron, pe care l-a invitat la Washington săptămâna următoare pentru o vizită de stat. 

Statele Unite au încercat să ”facă de ruşine” guvernul lui Merkel că ar fi ajutat Siria, spunând că Germania, dintre toate naţiunile, ar trebui să nu accepte folosirea armelor chimice pe civili. În acelaşi timp, Franţa nu a ezitat pentru o secundă să susţină armata Statelor Unite. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO