Business Internaţional

Şi dacă băncile greceşti nu vor mai putea da banii înapoi?

Alexis Tsipras, premierul elen, a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că Greciei îi este imposibil să-şi plătească datoriile. El a efectuat ieri prima sa vizită oficială la Berlin.

Alexis Tsipras, premierul elen, a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că Greciei îi este imposibil să-şi plătească datoriile. El a efectuat ieri prima sa vizită oficială la Berlin.

Autor: Bogdan Cojocaru

24.03.2015, 00:03 2533

Săptămâna trecută, grecii au retras între 300 şi 400 de milioane de euro în doar o singură zi, iar banii ajung în locuri considerate de ei sigure, sub saltea sau în conturi străine.

Pericolul falimentului se apropie pe măsură ce grecii îşi retrag masiv economiile din bănci. Această situaţie aminteşte de cea a Ciprului în 2013, din care această ţară a ieşit zdrobită, scrie publicaţia franceză Le Figaro.

Prinsă într-o confruntare politică aprinsă cu Germania, uită oare Grecia de o ameninţare atât de gravă?, se întreabă ziariştii francezi. Slăbite de o hemoragie de capital care creşte în intensitate, băncile greceşti mai degrabă supravieţuiesc decât trăiesc şi riscă să se confrunte cu un deficit de lichiditate. Aceasta ar însemna nici mai mult, nici mai puţin decât falimentul.

Retragerile de săptămâna trecută sunt mai mari ca niciodată de când Syriza a venit la putere şi simbolizează neîncrederea în creştere a deponenţilor faţă de bănci şi de instituţiile economice.

Lungile cozi formate din grecii care aşteaptă să-şi scoată banii din bănci amintesc, straniu, de cele din 2010 şi din 2012, episoade de maxim ale unei crize care pare că nu va trece niciodată. Pentru a-i calma pe greci, Banca Centrală Europeană n-a ezitat să bage mâna adânc în portofel. Dar avansul prea lent al negocierilor dintre guvernul grec şi zona euro ar putea permite acestui cerc infernal să arunce situaţia în aer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO