Business Internaţional

Şi mai multă durere pentru zona euro? Franţa şi Germania, cele mai mari economii, se luptă să crească

Şi mai multă durere pentru zona euro? Franţa şi...

Autor: CătăIina Apostoiu

06.06.2016, 00:05 1065
Cele mai mari două economii ale zonei euro, Franţa şi Germania, şi-au vă­zut perspectivele de creş­tere revizuite de către băncile lor centrale, în condiţiile în care întreaga regiune se luptă încă să genereze o creştere însemnată, potrivit CNBC.

Banca centrală a Ger­maniei, Bundesbank, şi-a revizuit la finalul săptămânii trecute estimările de creştere pentru acest an la 1,7%, de la proiecţia iniţială de 1,8%. Banca germană şi-a revizuit în acelaşi timp ratele de creştere pentru 2017 şi 2018 la 1,4% şi respectiv 1,6%.

Mişcarea a venit după ce Banque de France, banca centrală a Franţei, a decis să-şi reducă estimarea de creş­tere pentru economia fran­ceză pentru 2017 la 1,5% de la 1,6%. Pentru acest an totuşi banca şi-a menţinut neschimbată proiecţia de creştere la 1,5%.

Economiştii Bundes­bank au pus decizia de revizuire pe seama inflaţiei scăzute din primul semestru al acestui an şi a volatilităţii continue a preţurilor pe­trolului.

„Fluctuaţiile preţurilor petrolului reprezintă în continuare un risc“, se arată într-o notă a preşedintelui Bundesbank Jens Weid­mann.

Inflaţia reprezintă un motiv serios de îngrijorare, nu numai pentru Germania, ci pentru întreaga regiune, care se luptă să atingă ţinta de 2% a Băncii Centrale Euro­pene. Indicele preţu­rilor de consum din Ger­mania a scăzut uşor cu 0,1% în mai după o scădere similară în aprilie, marcând o ieşire din deflaţie.

În cel mai recent raport al său, banca centrală şi-a redus proiecţia privitoare la inflaţie pe 2016 la 0,2% de la 1,1%, în timp ce estimarea pe 2017 a fost redusă de la 2% la 1,5%.

Franţa, între timp, este în aceeaşi barcă după ce banca centrală a ţării a anunţat că inflaţia ar urma să avanseze cu numai 0,2% în acest an, înainte de a accelera la 1,1% în 2017 şi 1,4% în 2018.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut cu 0,1% în mai în Franţa în urma unei reduceri puternice a preţurilor energiei şi a produselor manufacturiere.

Noile estimări vin la o zi după ce Banca Centrală Europeană şi-a majorat proiecţiile de creştere şi inflaţie. În cadrul unei conferinţe de presă din Viena organizată joia trecută, preşedintele BCE Mario Draghi a anticipat o rată de creştere de 1,6% pentru 2016, în creştere de la estimarea de 1,4% lansată în luna martie.

Totuşi, banca şi-a menţinut neschimbată proiecţia de creştere pentru 2017 şi şi-a redus estimarea pentru 2018 la 1,8%. Draghi a avertizat de asemenea că deşi riscurile privitoare la perspectivele de creştere a zonei euro s-au diminuat, acestea nu au dispărut.

Nesiguranţa la nivel mondial şi prăbuşirea preţurilor materiilor prime au sporit presiunile asupra economiilor zonei euro deşi BCE continuă să injecteze stimulente masive pentru a scoate economiile din impas. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO