Business Internaţional

Singapore este prima ţară din lume care introduce verificarea facială în sistemul oficial

Singapore este prima ţară din lume care introduce...

Autor: Dorin Oancea

26.09.2020, 16:13 134

Singapore este prima ţară din lume care foloseşte verificarea facială în sistemul naţional de evidenţă a populaţiei, pentru a oferi acces atât la serviciile private, cât şi la cele guvernamentale, relatează BBC.

Agenţia guvernamentală pentru tehnologie spune că va fi „fundamentală” pentru economia digitală a ţării.

Sistemul a fost testat într-o bancă şi este acum lansat la nivel naţional. Tehnologia nu numai că identifică o persoană, dar se şi asigură că aceasta este cu adevărat prezentă.

"Trebuie să vă asiguraţi că persoana este cu adevărat prezentă atunci când se autentifică, că nu este o fotografie, un videoclip, o înregistrare reluată sau un deepfake", a declarat Andrew Bud, fondator şi director executiv al iProov, compania din Marea Britanie care furnizează tehnologia.

Tehnologia va fi integrată cu schema de identitate digitală SingPass şi permite accesul la serviciile guvernamentale.

"Este pentru prima dată când verificarea feţei bazată pe cloud este utilizată pentru a asigura identitatea persoanelor care utilizează un sistem naţional de identitate digitală", a spus Bud.

Atât recunoaşterea facială, cât şi verificarea facială depind de scanarea feţei unui subiect şi de potrivirea acesteia cu o imagine dintr-o bază de date existentă, pentru a-i stabili identitatea.

Verificarea necesită consimţământul explicit al utilizatorului, iar utilizatorul primeşte ceva în schimb, cum ar fi accesul la telefon său sau la aplicaţia bancară.

Prin contrast, tehnologia de recunoaştere a feţei ar putea scana faţa tuturor celor dintr-o gară şi ar avertiza autorităţile dacă un criminal trece prin faţa camerei.

Multe guverne folosesc deja verificarea facială, dar puţine au luat în considerare ataşarea tehnologiei la identitatea naţională.

În unele cazuri, acest lucru este urmarea faptului că nu există un act de identitate naţional. În SUA, de exemplu, majoritatea oamenilor folosesc permisele de conducere eliberate de stat ca principală formă de identificare.

China nu a încercat să asocieze verificarea facială cu sistemul de evidenţă a populaţiei, dar anul trecut a adoptat reguli care îi obligă pe clienţi să-şi scaneze feţele atunci când cumpără un nou telefon mobil, astfel încât să poată fi verificaţi.

Verificarea facială este deja răspândită în aeroporturi şi multe departamente guvernamentale o folosesc, inclusiv Ministerul de Interne al Regatului Unit şi Serviciul Naţional de Sănătate şi Departamentul de Securitate Internă al SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO